Crisis Fiji duurt voort

De poging tot staatsgreep in Fiji, de eilandenstaat in de Stille Oceaan op ongeveer tweeduizend kilometer ten oosten van Australië, duurt nog steeds voort. Vanochtend hielden opstandelingen, die vrijdag het parlement in de hoofdstad Suva binnenvielen en sindsdien meer dan twintig ministers en parlementariërs in gijzeling houden, een geweer tegen het hoofd van premier Mahendra Chaudhry. Ze dreigden met geweld tegen hem en de andere gijzelaars indien politie en leger het parlement binnenvallen om een eind te maken aan de bezetting.

De poging tot staatsgreep is ingegeven uit raciale overwegingen. Coupleider George Speight eist het aftreden van de door etnische Indiërs gedomineerde regering. Chaudhry werd vorig jaar als eerste etnische Indiër in Fiji gekozen tot premier. President Ratu Sir Kamisese Mara heeft gezinspeeld op vervanging van de huidige regering, ook als de couppoging mislukt.