Champagne naast wrak van Verstappen

Na een mooie inhaalhaalactie viel Jos Verstappen gisteren op de Nürburgring uit, zijn teamgenoot Pedro de la Rosa bezorgde Arrows z'n eerste WK-punt.

Een kwartier na afloop van de Grote Prijs van Europa heffen monteurs van Arrows het glas. Medewerkers van de renstal van Tom Walkinshaw vliegen elkaar in de armen en de champagne vloeit rijkelijk, alsof het die middag op de Nürburging nog niet nat genoeg is geweest. Terwijl Pedro de la Rosa achter de pitbox van Arrows nog eens een fles Cordon Rouge ontkurkt en de Spaanse pers te woord staat, leest zijn vriendin een paar meter verderop op het beeldschermpje van haar mobiele telefoon het ene SMS-bericht na het andere en belt ze met het vaderland. De teamgenoot van Jos Verstappen heeft de Britse renstal zojuist zijn eerste WK-punt van het seizoen bezorgd en dat is reden voor een feestje: voortaan krijgt Arrows een vergoeding voor reis- en verblijfskosten.

Vlak naast De la Rosa's vriendin inspecteren mecaniciens de gehavende bolide van Verstappen, wiens 63ste Formule I-race halverwege met een spectaculaire klap eindigde. De Arrows A21 van de Nederlander gaat schuil onder een zwart zeil, af en toe wordt een tipje van de sluier opgelicht. Het rechtervoorwiel ontbreekt, gras hangt aan de onderkant van de wagen.

In het onderkomen van Arrows brengt Verstappen aan de pr-medewerkster van het team verslag uit van zijn race-ervaringen. Op een tv-scherm in de hoek van het vertrek vliegt de Limburger in een terugblik op de race van de baan. Opnieuw is te zien hoe hij aanvankelijk in de eerste bocht Eddie Irvine passeert. Beide auto's raken elkaar licht, Irvine spint en wordt aangereden door de BMW van Ralf Schumacher. Voor de Ier en de Duitser is de race voorbij.

Verstappen, nu zevende, komt niet veel verder. Waarschijnlijk als gevolg van een beschadigde voorwielophanging raakt hij de controle over zijn wagen kwijt. De bolide spint op hoge snelheid en komt na een klap tegen een bandenstapel tot stilstand. De Arrows ligt aan diggelen, de coureur stapt ongedeerd uit. Ook na de zesde GP van het seizoen heeft Verstappen pas één race uitgereden: in São Paulo werd hij zevende.

,,Ik heb alleen hoofdpijn'', zegt Verstappen met een glimlach. Hij is blij voor het team, omdat na een seizoenstart met hooggespannen verwachtingen eindelijk het eerste WK-punt binnen is, maar hij heeft persoonlijk geen reden tot vreugde. Aan hem is de champagne niet besteed. ,,Ik baal als een stier.'' Verstappen vertelt over zijn uitstekende start, een onderdeel van de race dat hij als weinig anderen beheerst, over de harde banden waarop hij was vertrokken, zijn snelle bandenwissel nadat de eerste regendruppels gevallen waren, en over de manoeuvre in de Castrol S-bocht die hem in zevende positie bracht maar uiteindelijk fataal werd.

Hij kijkt ook terug op zijn confrontatie met Heinz-Harald Frentzen. De Duitser meende dat hij zaterdagmiddag aan het einde van de kwalificatietraining was opgehouden door de voor hem rijdende Verstappen. Hij probeerde de Nederlander vervolgens in een wraakactie van de baan te rijden. Vorig jaar stond Frentzen in zijn thuisrace nog op pole-position, gisteren bezette hij als gevolg van zijn beroerde kwalificatie de tiende startplaats op de grid.

Verstappen: ,,Na de training zei hij tegen mij dat het mijn schuld was, maar ik moest op dat moment ook van het gas af omdat ik opgehouden werd.'' De Nederlander gaf zijn Duitse collega een flinke waarschuwing. ,,Als hij zoiets nog een keer flinkt, rijd ik hem vol van de baan af. Dat heb ik ook tegen hem gezegd. Daar wil ik best wel een traininkje voor opofferen. Als hij het op die manier wil, kan hij het op die manier krijgen. Maar ik denk niet dat het nog een keer voorkomt. Hij was erg onprofessioneel. Zoiets doe je niet.''

De volgende kans voor Verstappen op een goed resultaat ligt in Monaco. Voor het eerst in zijn carrière gaat hij zich op het ,,hobbelige en gladde circuitje'' van Valencia voorbereiden op de race in het stratencircuit van zijn woonplaats. ,,Een thuisrace'', grapt Verstappen in het besef dat dat voor bijna alle coureurs geldt. Zoals de meesten van zijn collega's bezit ook de Nederlander een appartement in het belastingparadijs.

Terwijl Verstappen in gedachten door Monaco scheurt, proeft zijn voormalige teamgenoot Michael Schumacher nog de smaak van de overwinning. Als de `regenkoning' op een balustrade bij het perscentrum verslaggevers te woord staat, wordt hij toegeschreeuwd door honderden fans die zich aan hun held willen warmen. Een rote Armee van bewonderaars ligt letterlijk aan z'n voeten.

    • Ward op den Brouw