Bouterse komt bij nader inzien niet naar Nederland

De wegens grootschalige cocaïnehandel veroordeelde D. Bouterse zal definitief niet naar Nederland komen om zich te laten horen door het Haagse hof dat het hoger beroep in zijn strafzaak behandelt.

De advocaat van de ex-legerleider van Suriname, A. Moszkowicz, heeft dit vanmiddag gezegd tegen het hof. De raadsman komt naar eigen zeggen tot dit standpunt omdat hij van justitie ,,geen waterdichte toezegging'' kreeg voor een vrijgeleide voor zijn client.

Vorige week maakte justitie bekend Bouterse wel een vrijgeleide te willen geven. Hij mocht hier als vrij man een paar dagen verblijven en zou ook niet worden lastiggevalen voor andere vergrijpen dan drugshandel. Bouterse zou ook niet worden opgepakt wegens betrokkenheid bij het vermoorden van tegenstanders in 1982 in Suriname. Het Amsterdamse hof bekijkt of vervolging daarvoor mogelijk is.

Moszkowicz eist ook dat justitie toezegt dat Nederland eventuele uitleveringsverzoeken van andere landen tegen Bouterse naast zich neerlegt. Het OM zegt dat een toezegging dat buitenlandse rechtshulpverzoeken worden genegeerd, in strijd zou zijn met het internationale recht. Justitie vindt dat men Bouterse maximaal ter wille is geweest.

Het OM zegt dat een verhoor van Bouterse via satelliet, zoals door de verdediging is gesuggereerd, ook niet kan. Justitie zegt niet te weten volgens welke juridische spelregels een dergelijk verhoor zouden moeten worden georganiseerd.

,,Bovendien zijn de kosten van een dergelijk verhoor exorbitant hoog'', aldus justitie.

Justitie maakte vanmiddag bekend dat het requisitoir tegen Bouterse op 5 juni zal worden gehouden. Moszkowivz pleit 9 juni. De uitspraak is op 30 juni.