Bolkestein maant Kok op tijd te gaan

Voormalig VVD-leider Bolkestein adviseert premier Kok om geen derde termijn na te streven als premier. ,,Je moet het feest altijd op het hoogtepunt verlaten. Laat anderen het maar van hem overnemen'', zei de EU-commissaris zaterdag op een VVD-congres in Assen.

Premier Kok denkt nog na of hij zich bij de volgende Kamerverkiezingen beschikbaar stelt als lijsttrekker van de PvdA. Hij is van plan de partij hierover ,,ergens in de loop van volgend jaar'' uitsluitsel te geven, zo kondigde hij afgelopen vrijdag aan in een interview in de Volkskrant. Vice-premier Jorritsma onthield zich van een advies aan Kok. Gevraagd of zij vindt dat Kok straks moet stoppen, zei ze: ,,Je kunt van mij geen eerlijk antwoord verwachten.''

Bolkestein gaat er vanuit dat na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2002 opnieuw een paarse coalitie zal worden gevormd. Hij ziet voor de samenwerking van PvdA, VVD en D66 geen alternatief ontstaan, zo benadrukte hij.Vice-premier Jorritsma toonde zich positiever over de christen-democraten. Zij noemde het CDA ,,een keurige partij'' die zich ook ,,inhoudelijk aan het herstellen is''. En volgens Jorritsma komt het tegenwoordig minder voor dat het CDA met zijn voorstellen ,,GroenLinks links passeert''. Jorritsma zei tegelijk dat zij ,,absoluut nog niet is uitgekeken'' op de huidige coalitie.

Bolkestein is voorstander van een snelle uitbreiding van de Europese Unie. Fractieleider Dijkstal uitte een dag eerder juist aarzelingen over de uitbreiding van de Unie. Dijkstal voorziet problemen voor de euro als het economisch minder gaat. Hij verwacht dat de zwakke economieën van de twaalf kandidaat-lidstaten de monetaire stabiliteit van de unie negatief zullen beïnvloeden.

De ledenvergadering van de VVD gaf zaterdag steun aan de kabinetsafspraken om rekeningrijden in te voeren.