Beleggers springen overboord bij UPC

De technologie-, media- en telecomsector (TMT) bleef vanmorgen uit de gratie op het Damrak, net als in de rest van Europa. Kabelbedrijf UPC, dat het bod op SBS vanmorgen afstelde, daalde opnieuw fors. Internet-aanbieder World Online bereikte een dieptepunt.

Tegen het middaguur was het verlies voor UPC opgelopen tot ruim 7,24 procent op een koers van 19,85 euro. Beleggers straften het niet doorgaan van het bod op SBS kennelijk af, hoewel zij vorige week ook tegen het wél doorgaan leken te zijn. Deze kennelijke verlies-verlies-situatie bezorgde UPC vanmorgen zijn laagste koers sinds oktober vorig jaar.

Een dieptepunt was er ook voor World Online, dat met 11,7 procent zakte naar 12 euro. In de rest van Europa waren internetaanbieders eveneens uit de gratie en in Parijs moest de handel in LibertySurf zelfs even worden gestaakt. Die internetzwakte kan vanmorgen hebben doorgewerkt bij UPC via de waardering van de naar de beurs te brengen dochter Chello. Internetfonds Via.Networks raakte vanmorgen in Amsterdam 12 procent kwijt.

Voor het overige was de TMT-sector in het defensief. KPN moest met 3,4 procent terug tot 85,80 euro – de laagste koers sinds begin januari. De impliciete waarde van internetdochters én mobiele telefonie lag vanmorgen zwaar onder vuur, en dat trof ook KPN dat al deze activiteiten in huis heeft. Mobiele concurrent Libertel bijvoorbeeld gaf 5,8 procent prijs. Telecom-aanbieder Versatel was 7,1 procent lager.

Onder de computerfondsen was Cap Gemini 5,1 procent lager, onder invloed van de koersdaling van het aandeel in Parijs. CMG verloor 3 procent en Ordina 4,45 procent. Getronics bleef een verdere daling vanmorgen bespaard. Wel omlaag moesten Philips (met 3,5 procent) en ASML (met 2,1 procent). Hors concours was vanmorgen het aandeel Baan, dat met 15,5 procent instortte tot 1,20 euro. Dat is nog maar een veertigste deel van zijn koersrecord van twee jaar geleden. Onder al dit hightechgeweld was het opmerkelijk dat de AEX-index zo goed overeind bleef. Evenals in Frankfurt en Parijs bleef het verlies van de index beperkt. De daling bedroeg slechts 3,61 punten (0,56 procent) tot 648,84 punten.

De standvastigheid van de index was te danken aan de financiële sector, uitgevers Wolters en Elsevier en andere oude-economiefondsen, die geen van alle grote koersstijgingen lieten zien, maar wel voor stabiliteit zorgden op het Damrak. De Midkap-index wordt verhoudingsgewijs veel meer door de TMT-sector gedomineerd, en moest vanmorgen met ruim 2 procent terug. Chemieconcern Akzo Nobel was vanmorgen een van de weinige sterren op de beurs. Het steeg, in samenhang met koerswinst van vergelijkbare bedrijven in de rest van Europa, met 3 procent tot 46,77 euro. DSM steeg bescheidener, met 0,8 procent, maar bereikte wel zijn hoogste koers sinds begin januari.