Bekerwinnaar Roda kan met stadion pronken

Twee provinciale voetbalclubs maakten gisteravond goede sier in de Randstad. Voor de bekerfinale tussen Roda JC en NEC waren extreme veiligheidsmaatregelen toegepast, als laatste testcase voor Euro 2000. Ongeacht de omvangrijke politietroepen bleef de Rotterdamse Kuip verschoond van vechtpartijen en vernielingen. Zeventienduizend Limburgers, vijftienduizend Gelderlanders en achtduizend neutrale toeschouwers zorgden voor een heuse bekersfeer. Met hun gehos en gezang camoufleerden de supporters de matige kwaliteit van de wedstrijd. Roda vierde de 2-0 overwinning alsof het zojuist de wereldbeker had veroverd.

Met een betraand gezicht torste aanvoerder Van der Luer de verzilverde `dennenappel' over het veld. De kleine spelverdeler ging na afloop op de schouders bij zijn uitgelaten ploeggenoten. In de kleedkamer trapte Senden een deuk in de beker. Hij noemde zijn actie ,,een aandenken voor later''. Onder de douche zong Vrede het hoogste lied. Hij had naar eigen zeggen zijn laatste wedstrijd in het gele shirt van Roda gespeeld. Hij is op zoek naar ,,een nieuwe uitdaging'' en heeft zijn hoop op Ajax gevestigd.

De Amsterdamse club toonde belangstelling, maar geldschieter Hendriks heeft de overgang van Vrede afgeblazen. Ajax zou hem niet willen kopen, maar slechts bereid zijn tot een ruilmiddel of een huurovereenkomst. Vrede reageerde furieus, toen hij met de weigerachtige houding van Hendriks werd geconfronteerd. ,,Die man moet zijn belofte nakomen. Hij zou mij geen strobreed in de weg liggen. Maar ja, ik ken Hendriks, hij wil altijd het onderste uit de kan. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken'', sprak Vrede dreigend. Hij heeft overigens een doorlopend contract bij Roda en is afhankelijk van de medewerking van het bestuur.

De vraagprijs van twaalf miljoen lijkt aan de hoge kant, gezien de beperkte kwaliteiten van Vrede. Hij is lang en snel, maar zijn balbehandeling is matig en zijn motoriek is houterig. Zijn Belgische compagnon Valgaeren moet ongeveer twintig miljoen kosten. Dit astronomische bedrag is volgens de huidige financiële normen wél een juiste afspiegeling van zijn kwaliteiten als speler. Voor de veelzijdige verdediger Valgaeren staan de Engelse clubs in de rij. Gisteravond zaten afgevaardigden van Arsenal en Sunderland op de tribune.

Volgens `suikeroom' Hendriks valt over een vertrek van Valgaeren ,,zeker te praten''. De Limburgse textielhandelaar heeft uitgerekend dat Roda na één lucratieve verkoop uit de schulden is. Voor Hendriks is de voetballerij een spel van loven en bieden. Hij heeft een neusje voor betaalbaar talent, dat de laatste jaren steeds vaker uit België afkomstig is. Tegen NEC stonden in de tweede helft vier Belgen in het veld. ,,Als we kampioen kunnen worden met twintig Belgen, heb ik daar geen principiële bezwaren tegen'', verklaarde Hendriks.

Met een begroting van vijftien miljoen behoort Roda tot de kleinere clubs in de eredivisie. Dankzij de geldbuidel en de talentenjacht van Hendriks kon de club het chronische exploitatietekort telkens ongedaan maken. Met de bouw van een nieuw stadion hoopt Roda ook in financieel opzicht aansluiting te vinden bij de nationale subtop. Het aantal seizoenkaarten stijgt waarschijnlijk van vijfduizend naar vijftienduizend. In het oude stadion Kaalheide was geen plaats voor VIP-boxen. Dankzij de werving van nieuwe sponsors wordt de begroting opgeschroefd naar twintig miljoen.

`Parkstad Limburg' heet het nieuwe stadion, dat plaats biedt aan twintigduizend toeschouwers. In augustus vindt de officiële opening plaats. In september komt de eerste tegenstander uit het UEFA-Cuptoernooi op bezoek. Roda plaatste zich voor de zesde opeenvolgende keer voor een Europees bekertoernooi.

Het `veteranenelftal' van NEC maakte gisteravond een zwakke indruk. De dertigers uit Nijmegen kwamen telkens een stap te laat tegen de twintigers uit Kerkrade. Roda dankte de zege aan een kopbal van Peeters, die halverwege de eerste helft de score opende. In blessuretijd scoorde Van der Luer uit een strafschop, nadat Van Houdt was neergelegd door doelman Roorda van NEC. Na afloop maakte Roorda bekend dat hij volgend seizoen bij Roda speelt. Een pikant detail, maar van competitievervalsing was geen sprake. Roorda had geen schuld aan de tegentreffers en hij was alert bij een aantal gevaarlijke afstandssschoten.

Zijn collega Kalac werd nauwelijks op de proef gesteld. De lange Australiër (2.02 meter) staat bekend als kunstenaar én grabbelaar. Hij verricht knappe reddingen, maar hij begaat ook klassieke blunders. In het bekertoernooi hield hij zijn doel schoon. The Road to Rotterdam was geplaveid met drie duels. Roda versloeg Ajax, FC Utrecht en AZ. Alle duels eindigden in 1-0.

Volgens trainer Vergoossen was Roda de verdiende winnaar. Als speler van Rios '31 had hij ooit de Limburgse Bisschopsbeker gewonnen. Als trainer heeft hij gedurende 35 jaar in de schaduw van het succes gewerkt. De KNVB-beker is een bekroning voor zijn vakmanschap. Vergoossen kon het na afloop nog niet geloven. ,,Vannacht blijf ik wakker. Dan weet ik zeker dat ik niet droom.''

De winnende coach bleef nuchter onder de loftuitingen. ,,Dit is een overwinning voor de hele club'', zei Vergoossen.. We hebben met z'n allen vijf jaar kromgelegen voor het nieuwe stadion. We kunnen niet blijven teren op de centen van Hendriks. Als het stadion niet was gebouwd, hadden we de hele handel beter kunnen verkopen.''

    • Jaap Bloembergen