Atleten spreken publiek toe

De belangrijkste atletiekwedstrijd van Nederland, de Adriaan Paulen Memorial in Hengelo, gaat komende zondag door, maar zal een sober verloop kennen. Dit uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de vuurwerkramp in Enschede. Er vinden geen huldigingen en andere ceremonies plaats en er klinkt geen muziek in het stadion. De organisatie heeft afgelopen week sterk overwogen het evenement af te gelasten, maar besloot het na de vergadering van zaterdag toch te laten door gaan. De entreegelden komen ten goede van het hulpfonds voor Enschede.

Voor de start van de wedstrijd zullen onder meer de Ethiopische olympisch- en wereldkampioen Haile Gebrselassie en Nederlands kampioen Marko Koers het publiek in het stadion toespreken en hun mededeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden tonen. ,,Er is best kritiek op topsporters die alleen maar aan geld zouden denken. Maar nu laten deze atleten zich duidelijk van hun menselijke kant zien'', aldus Fedde Zwanenburg, algemeen directeur van de Adriaan Paulen Memorial.

Was het een moeilijke beslissing om de wedstrijd door te laten gaan?

Zwanenburg: ,,De moeilijkste uit de historie van de Adriaan Paulen Memorial. Vroeger hebben we weleens besluiten over belangrijke financiële zaken moeten nemen. Maar door het emotionele aspect was dit veel ingrijpender.''

Wat heeft de doorslag gegeven?

,,We hebben veertig relaties, sponsors en instanties, van ons geraadpleegd. De grote meerderheid was er voor, om de wedstrijd door te laten gaan, mits die inderdaad een uiterst sobere vorm zou krijgen. Een enkeling had moeite met het doorgaan van de wedstrijd, maar dat was meestal om persoonlijke redenen. Een ander, belangrijk gebaar voor ons was dat veel atleten een deel van de gage beschikbaar stelden voor Enschede.''

Hoe vaak hebben jullie de afgelopen week vergaderd?

,,Vier keer. Het bestuur kwam voor het eerst vorige week maandag bij elkaar. Toen al hebben we besloten dat de wedstrijd, als hij zou doorgaan, een sober karakter zou krijgen. Zaterdag hebben we de knoop doorgehakt.''