ABN Amro weg uit Birma

De bank ABN Amro heeft zijn kantoor in Birma gesloten. Het land, dat wordt geregeerd door een militaire dictatuur, was volgens de bank geen interessante markt meer. Daarnaast heeft een van de beleggingsfondsen van ABN Amro zijn belang in het Nederlandse technisch-maritieme bedrijf IHC Caland verkocht. IHC Caland is actief in Birma als leverancier van een drijvend olieplatform dat door een Brits bedrijf gebruikt wordt bij gaswinning voor de kust van Birma. IHC Caland ligt daardoor onder vuur van politici, vakbonden en actiegroepen. ABN Amro ontkent echter dat principiële gronden een rol hebben gespeeld bij de verkoop van het belang in IHC Caland. De aandelen van IHC Caland waren economisch minder interessant dan andere beleggingen. Vrijdag is de aandeelhoudersvergadering van IHC Caland waar het bedrijf een nieuwe, interne gedragscode zal toelichten. (Redactie economie)