Voortijdig vertrek?

Na Leo Beenhakker (Feyenoord) en Co Adriaanse (Willem II) stapt ook trainer Kees Zwamborn (NAC) voortijdig op bij zijn club. Namen de coaches de juiste beslissing?

Jan Reker, directeur stichting Coaches Betaald Voetbal: ,,In mijn ogen dienen contracten altijd gerespecteerd te worden. Toch kan ik me situaties voorstellen waarin een trainer er eerder dan verwacht de brui aan geeft. Zo wilde Beenhakker met zijn vertrek Feyenoord helpen om weer wedstrijden te winnen, terwijl Adriaanse met zijn aftocht zijn ongenoegen kenbaar wilde maken over de mentaliteit van sommige spelers van Willem II. Zwamborn voelde zich mentaal niet meer in staat om als trainer van NAC te fungeren. Een coach moet wel goede redenen hebben om eerder dan contractueel is vastgelegd te vertrekken.''

Martin van Geel, directeur voetbalzaken van Willem II: ,,Het vertrek van Adriaanse was voor mij moeilijk te begrijpen. Ik vond die hele situatie onnodig en teleurstellend. Voor de beslissing van Beenhakker heb ik wel begrip. Zijn besluit om te vertrekken was professioneel, hij verloor steeds meer de macht over zijn spelersgroep. Of een trainer beter wel of niet kan opstappen voordat zijn contract is afgelopen, is afhankelijk van de situatie waarin die coach zich bevindt. Heeft het zin om weg te gaan of niet? Je kunt nooit zeggen: een trainer moet koste wat kost zijn contract uitdienen. Er kan altijd iets gebeuren waardoor een club eerder dan gepland afscheid moet nemen van een coach.''

Nol Hendriks, bestuurslid technische zaken van Roda JC: ,,De druk op trainers is tegenwoordig zó groot dat ze sneller besluiten om op te stappen. Een voetbalselectie bestaat nu uit twintig zelfstandige BV's, spelers kijken vaak alleen naar hun eigen belangen. Het zegt toch genoeg dat er – met uitzondering van Foppe de Haan bij Heerenveen – geen trainer in de eredivisie is die langer dan drie jaar bij zijn club zit? Ik kan begrip opbrengen voor de beslissing van Beenhakker. Hij had te maken met een onwerkbare situatie, dan kun je beter vertrekken. Het besluit van Adriaanse begrijp ik daarentegen niet. Als hij het seizoen had afgemaakt had hij een fantastisch afscheid gekregen. Maar dat heeft hij nu voor zichzelf vergald.''

Wessel Weezenberg, jurist van de Federatie Betaald voetbal Organisaties: ,,Vroeger bepaalden clubbesturen of een trainer mocht blijven, nu neemt de coach die beslissing. Het kan niet zo zijn dat een trainer zomaar zijn contract verbreekt, tenzij zowel coach als club dat wenselijk acht. Een club hoeft niet in te stemmen met een trainer die weg wil. Zo wilde Mark Wotte een paar jaar terug van ADO Den Haag naar FC Utrecht. Maar Wotte had nog een contract en ADO hield hem daaraan. Wotte vertrok toch, Utrecht moest een afkoopsom betalen. Het vertrek van Beenhakker en Adriaanse was niet direct een probleem voor Feyenoord en Willem II. De opvolgers van die twee trainers waren bekend. Toch, trainers die hun contract niet uit willen dienen, komen zichzelf nog wel tegen.''

Pim Verbeek, oud-trainer van onder meer Feyenoord en Fortuna en toekomstig docent trainersopleiding KNVB: ,,Tijdens mijn vierde jaar als trainer bij Fortuna merkte ik dat er geen chemie meer was tussen spelersgroep en mij. Ik besloot te stoppen als trainer en ging door als technisch directeur. Als ik was doorgegaan met trainen waren er problemen ontstaan. Als een trainer denkt dat zijn aanpak niet werkt, moet hij stoppen. Of ik dat ook zeg op de trainerscursus? Denk ik wel.''

    • Marcel Abrahams