TRIGON

In de Karpaten is het bespelen van een instrument net zo vanzelfsprekend als ademhalen of eten. Ook de leden van het Moldavische trio Trigon begonnen al vroeg met musiceren en scherpten hun talenten op zigeunerbruiloften, begrafenissen en feesten. Maar ze waren kosmopolitisch genoeg om af en toe over de grens te kijken naar het moderne Europese muzieklandschap. De typische onregelmatige ritmes van Oost-Europa overheersen op Trigons nieuwe cd Oglinda en de in krullerige melodieën gevangen melancholie dampt je vanuit elk van de acht nummers tegemoet. Maar deze verankering in de volksmuziek weerhoudt de heren er niet van veelvuldige uitstapjes te maken naar de jazz, blues, filmmuziek en zelfs punk à la The Ex. De bescheiden omvang van het gezelschap houdt de composities open en vrij van bombast. Vaak beperkt de percussionist zich tot het tegen elkaar tikken van zijn stokjes of het bespelen van zijn cimbalen, zodat de viool en elektrische bas zich mooi naar de voorgrond kunnen werken zonder zich te hoeven forceren. Mede daardoor is Oglinda een bijzonder uitgebalanceerde plaat met een ongewoon geluid geworden.

Trigon: Oglinda (Jaro, 4215-2) Distr. Stichting Kultoer, (013) 580 14 24, www.kultoer.club.tip.nl.

    • Edo Dijksterhuis