Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. De burgemeesters van Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Eindhoven waar de EK 2000 wordt gehouden praten over het feest en de zorgen rondom het voetbalvandalisme. Ned.3, 12.07-13.02u.

Lopende zaken. Over de betrouwbaarheid van de getuigenissen van een schokkende gebeurtenis als in Enschede. Rechtspsycholoog professor Crombag meent dat het nu al vrijwel onmogelijk is voor de onderzoekscommissie van ex-ombudsman Oosting de ware toedracht van de vuurwerkramp te achterhalen. Verder een reportage over een project om criminele kinderen jonger dan 12 jaar weer op het rechte spoor te krijgen. Ned.3, 21.45-22.30u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Herhaling uit 1998 van de documentaire De spoorlijn door de hel: Het echte verhaal van de film Bridge on the River Kwai. Iedereen prees in 1958 de klassieke film behalve de krijggevangenen die echt aan de spoorburg hadden gewerkt. Zij waren verbijsterd over de manier waarop hun steun en toeverlaat luitenant-kolonel Philip Toosey werd uitgebeeld. Ned.1, 18.33-19.28u.

Andere tijden. Aandacht voor het bezoek van de Japanse keizer Akihito naar Nederland en hoe in 1971 de gevierde cabaretier Wim Kan zijn uiterste best deed de komst van keizer Hirohito te verhinderen. Ook een reportage over de moeizame manier waarop Japanse bedrijven in de jaren zestig en zeventig de Nederlandse markt bewerkten. Ned.3, 20.10-20.45u.

Panorama. Eerste deel van een tweeluik over de Amerikaanse tabaksindustrie. Niet alleen heeft zij jarenlang het publiek misleid met leugenachtige reclame maar ze heeft ook steeds weer geprobeerd onderzoeksresultaten die het verband tussen roken en kanker aantoonden te verdonkeremanen. Canvas, 20.30-21.15u.

PRAATPROGRAMMA

Business class. Makelaar Harry Mens praat met CDA'er Jaap de Hoop Scheffer over de toekomst van zijn partij. Verder Dirk Scheringa, oprichter van de financiële dienstverlener Frisia en de beursanalyse van de afgelopen week. RTL5, 11.00-12.00u.

Kwestie van kiezen. Leadzanger van de Golden Earring Barry Hay praat over zijn werk en leven. RTL4, 23.00-23.40u.

Van de schoonheid en de troost. Gesprek met de Russische schrijfster Tatyana Tolstaya die een opmerkelijk visie heeft op de nieuwe vrijheid in Rusland. ,,Schrijvers hebben druk nodig. Hoe erger het dagelijks leven, hoe beter de kunst. Als je voorzichtig moet zijn vanwege onderdrukking en censuur, produceert deze druk diamanten.'' Ned.3, 23.05-0.35u.

KUNST & MUZIEK

Monteverdi-cyclus: L'Incoronazione di Poppea. Laatste van vier opera's van Claudio Monteverdi die in 1642 voor het eerst in Venetië werd opgevoerd. De muziek bevat meer variatie dan welke opera van hem ook en speelt zich af tijdens de regeringstijd van keizer Nero in het Rome van de eerste eeuw na Christus. De regie is in handen van Pierre Audi en de muzikale leiding heeft Christophe Rousset. Ned.3, 13.02-16.30u.

De plantage. De bekendmaking van de winnaar van de VSB-Poëzieprijs van 50.000 gulden. Verder staat tekenaar en performer Kamagurka eind van de maand als stand-up comedian in de kleine zaal van het Concertgebouw en praat Matthijs de Jongh over het nieuwe reclameconcept `do'. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

The Pebble and the Penguin (Don Bluth & Gary Oldman, 1995, VS). Martin Short leent zijn stem aan hoofdpersoon van povere, muzikale tekenfilm over pinguïn die zijn liefje moet veroveren. RTL4, 13.50-15.05u., met reclame.

Du bist Musik (Paul Martin, 1956, West-Duitsland). Muzikale situatiekomedie met Caterina Valente. Componist Paul Hubschmid wordt abusievelijk voor koning Otto III gehouden. ZDF, 13.55-15.25u. & 2.10-3.40u.

The Slipper and the Rose (Bryan Forbes, 1976, Engeland). Charmante maar weinig geïnspireerde muzikale versie van het sprookje van Assepoester. BBC1, 14.05-16.20u.

Wenn der weisse Flieder wieder blüht (Hans Deppe, 1953, West-Duitsland). Romy Schneider debuteerde op 15-jarige leeftijd in luchtige smartlap over musicus die na jaren terugkeert naar ex-vrouw en dochter. ZDF, 15.25-17.00u.

. The Remains of the Day (James Ivory, 1993, VS). Anthony Hopkins en Emma Thompson zijn voortreffelijk in met flair en zwier gemaakte verfilming van Kazhuo Ishiguro's gelijknamige, met de Booker Prize bekroonde roman, over een butler die zich in de Britse jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. Ook met James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant. Net5, 20.30-23.00u., onderbroken door reclame.

. Things to Do in Denver When You're Dead (Gary Fleder, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 21.35-23.40u., onderbroken door reclame.

Endless Love (Franco Zeffirelli, 1981, VS). Mierzoet tiener-melodrama, vrij naar Romeo en Julia. Verboden kalverliefde trotseert gevarieerde rampspoed, geaccentueerd door kitschlicht en talrijke overvloeiers. Titelsong van Diana Ross en Lionel Ritchie werd een hit. Met Brooke Shields, Martin Hewitt. Fox, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

Rumble in the Bronx / Hong faan jui (Stanley Tong, 1995, Hongkong/Canada). Actiefilm markeerde Amerikaanse doorbraak van Hongkongse krijgskunstenaar Jackie Chan. Draait om de stunts en de demonstraties van Kung Fu-technieken. BBC2, 22.55-0.25u.

. Hanussen (István Szabó, 1988, West-Duitsland/Hongarije). Derde film, na Mephisto en Oberst Redl, waarin Szabó Europese schizofrenie in het interbellum gestalte laat geven door Klaus Maria Brandauer. Historische titelheld heeft ten gevolge van verwondingen uit WOI profetische vermogens en wordt als zodanig, ondanks apolitieke houding, de lieveling van de nazi's. ZDF, 0.20-2.10u.

Clubbed to Death / La petite Lola (Yolande Zauberman, 1996, Frankrijk/Portugal/Nederland). Tweede speelfilm van de regisseuse van Moi Ivan, toi Abraham is een, in een desoriënterende documentaire-stijl gedraaide impressie van de zelfkant van de grote stad, vergeven van de drugs en uitzichtloosheid. Jongedame Elodie Bouchez raakt er verzeild na in slaap te zijn gevallen in de nachtbus. BBC2, 0.25-1.55u.

Appointment in Honduras (Jacques Tourneur, 1953, VS). Voorspelbare avonturenfilm waarin Glenn Ford, Ann Sheridan en Zachary Scott door de jungle trekken. Maandag, BBC2, 15.00-16.20u.

En nagesynchroniseerd: The Pillow Book (Peter Greenaway, 1996, Engeland/Frankrijk/Nederland). ARD, 23.45-1.45u.