Opinie

    • Youp van ’t Hek

Sofietje

In de loop van donderdagavond zakte Enschede op Teletekst naar de derde plaats. De eerste twee plekken werden ingenomen door prins Bernhard. Vreemd? Ja! De prins is volgens mij gewoon een 88-jarige bejaarde die doodgaat! Dat doen bejaarden! Zeker als ze 88 zijn. Het is verdrietig voor de nabestaanden, maar verder is er niks tragisch aan. Als ik hoofdredacteur van het NOS-journaal was, zou ik dan ook volstaan met een korte mededeling: De koningin en haar zusjes zijn op bezoek in het ziekenhuis in verband met de toestand van hun oude vader. Punt. En dat alles respectvol, zonder beelden. Maar nee hoor: er post iemand bij het hospitaal om de auto van schoonzoon Van Vollenhoven te spotten! Zelfs Nova had er iemand neergezet. Koningin Beatrix moest via een achteruitgang het ziekenhuis verlaten om een camera van het voormalige instituut NOS Journaal te ontlopen.

Gelukkig valt er ook nog wat te lachen. Er werd namelijk bloedserieus overgeschakeld naar Den Haag en daar vertelde een meneer dat daar tot nu toe alles rustig was. Wat denken ze bij het Journaal? Dat na het overlijden van de prins er een sfeer van totale verslagenheid heerst? Dat de regering wankelt? Staatsgreep?

En dan hebben we natuurlijk Maartje. Zij is een komisch nummer op zich. Haar peuterjuffentoontje is onweerstaanbaar grappig. Toen ze op Koninginnedag vertelde dat Claus er niet bij was omdat hij problemen beneden had, vroegen wij ons onmiddellijk af waarom ze daar niet aan toevoegde dat Juliana verstek liet gaan omdat zij problemen boven had. Afgelopen donderdagavond sloeg haar gesprek met Noraly Beyer werkelijk alles. Ze ging uitleggen wat er gebeurt bij een attaque. Alsof ze een crêche geestelijk gehandicapte fröbelaartjes toesprak. Ik hoop niet dat ze het ooit aan Philip Freriks uit hoeft te leggen. Een attaque begint namelijk vaak met verward spreken, onsamenhangende zinnen en raar hakkelen. Lijkt me knap schrikken voor Philip. Gistermiddag mocht ze in het journaal vertellen wie er allemaal bij de zieke prins op bezoek zijn geweest en wie er 's middags nog verwacht werden. Wat een baan! Misschien is prins Bernhard, op het moment dat dit stukje in de krant staat, al overleden. Hij schopt daarmee het hele staatsbezoek van de Japanse keizer in de war. Mooie laatste verzetsdaad.

Als dat staatsbezoek doorgaat, hebben we toch niet de gore moed om de keizer een vuurwerkje aan te bieden? Ik bedoel dit niet uit piëteit met Hiroshima, maar met ons eigen Enschede! Wie durft in die gemeente de komende jaarwisseling nog een pijl af te steken? Wie durft in die contreien ooit nog het bordje vuurwerk op zijn pui te spijkeren? Op dit ogenblik doolt een van de twee eigenaren van de opslagplaats ergens door Nederland en moet een moment vinden om zich te melden. Dan mag hij samen met zijn reeds aangehouden vriend uitleggen welke regels ze allemaal aan hun laars hebben gelapt. Ik zou me verhangen. Opblazen uit solidariteit met de slachtoffers lijkt me beter. Ook leuk dat minister Borst juist deze week een algeheel rookverbod op de werkplek afkondigde. Goed gekozen moment. Hoeveel Twentse ambtenaren hebben op dit moment wroeging? Waarom worden er altijd grappen gemaakt over tukkende ambtenaren? Tukkers dus. Vuurwerk in zeecontainers in een woonwijk! Welke debiel bedenkt het? Volgens mij moeten we Maartje naar Enschede sturen en dan moet zij op haar hurkniveau uitleggen wat daar de gevolgen van kunnen zijn. De naam Helder van de loco-burgemeester verzin je trouwens niet. En de naam Mans klinkt ook opeens heel anders. In de vuurwerkbranche heet de een Pater en de ander Kapel. Dat zijn namen die in dit geval wel kloppen.

Vindt u het erg dat ik in de schaduw van het zeecontainerverhaal in de lach schoot toen mijn elfjarige dochtertje deze week een brief van de overheid kreeg, waarin haar sofinummer vermeld werd? Nou werkt de lieverd al drie jaar. Zwart nog wel. Krantenwijkje. Dus ook de krant met het nieuws dat de vuurwerkexplosie vooral Turkse gezinnen heeft getroffen. En de krant die meldt dat Turken na de overwinning van Galatasaray tot diep in de nacht feestvierden. Met vuurwerk.

    • Youp van ’t Hek