Risico

Je zou zeggen dat als twee beleggers geld in hetzelfde aandeel stoppen, hun risico identiek is. Toch is dat niet helemaal waar. Er is eens een mooie tekening gemaakt waarop je ziet hoe een beginnende belegger reageert op het koersverloop van een aandeel dat heftig fluctueert. Je ziet de grafiek afgebeeld waarin je de koers aanvankelijk snel ziet oplopen. De onervaren belegger denkt: dit blijft niet goed gaan; ik koop als de zaak inzakt. Maar de koerslijn stijgt door, en de belegger denkt: verdraaid, ik moet nu toch kopen, ander mis ik de boot. Zo gedacht, zo gedaan. Nog even stijgt de koers verder, de belegger denkt: yesss, ik ben een genie. Even later keldert het aandeel. En natuurlijk neemt de beginneling uiteindelijk verlies – net voordat het aandeel aan een glorieus herstel begint

Wat die cartoon zo mooi duidelijk maakte, was dat iemand die eigenlijk niet weet wat hij aan het doen is, grote kans loopt steeds de verkeerde beslissingen te nemen. Voor de belegger die meer ervaren is en daardoor koelbloediger, zijn de risico's minder groot.

Opvallend is ook dat sinds particulieren zich een jaar of zes, zeven geleden massaal met beleggen gingen bezighouden, hun gedrag inderdaad beheerster is geworden. Na de minikrach van augustus en september '98, was van een vlucht uit aandelen geen sprake. De papieren verliezen waren snel weer goedgemaakt.

    • Bert Bakker