Rebellen in Sierra Leone stellen eis

De rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (RUF) in Sierra Leone willen opnieuw gaan onderhandelen over vrede, maar ze eisen tegelijkertijd dat hun leider Foday Sankoh in vrijheid wordt gesteld.

Een woordvoerder van het RUF, Jibril Masaqoi, heeft dat gisteren gezegd tegen het persbureau AFP. ,,Onze leider moet worden vrijgelaten en wij moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel'', aldus woordvoerder Masaqoi door de telefoon vanuit Makeni. Hij waarschuwde dat de rebellen niet werkeloos zullen toezien als Sankoh vervolgd zou worden.

De rebellenleider, die formeel nog steeds vice-president is van Sierra Leone krachtens een vorig jaar gesloten vredesakkoord, verdween vorige week plotseling uit zijn woning in Freetown. Begin deze week werd hij door burgers opgemerkt en overgedragen aan de regering. Hij wordt thans op een geheime plek vastgehouden: vermoedelijk in de buurt van de luchthaven van Freetown, onder bewaking van Britse troepen.

De regering, die Sankoh ervan beschuldigt het vredesproces te hebben verraden en de macht te hebben willen grijpen, heeft nog steeds niet gezegd wat zij met Sankoh wil doen. Wel heeft zij gisteren een groot aantal voorwaarden gesteld aan de rebellen voor hervatting van vredesonderhandelingen. Zo moeten de rebellen alle 334 soldaten van de VN-vredesmacht vrijlaten die zij nog in gijzeling houden en moeten de rebellen zich terugtrekken op oude posities. De regering in Freetown heeft gisteren overigens ook gezegd dat de Amerikaanse gezant Jesse Jackson naar Sierra Leone mag komen om te helpen bemiddelen. Eerder deze week zei de regering dat Jackson niet welkom was. Jackson was gisteren in Liberia.

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren ingestemd met een uitbreiding van de VN-vredesmacht in Sierra Leone van 11.100 man naar 13.000. Secretaris-generaal Kofi Annan zal de Veiligheidsraad mogelijk komende week al aanraden daarnaast nog eens 3.500 soldaten naar Sierra Leone te sturen. Een groot deel van die versterking wordt geleverd door ECOMOG, de West-Afrikaanse vredesmacht.