Nieuwe tik voor Nasdaq, Dow Jones ook lager

De aandelenkoersen in de Verenigde Staten zijn gisteren over een breed front omlaag gegaan. De Dow-Jonesindex van de beurs in New York, met de dertig belangrijkste industriefondsen, verloor 150 punten (1,44 procent) en sloot op 10.626 punten. De andere belangrijke index, de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq, kreeg voor de derde dag op rij een flinke tik. De index zakte met 148 punten (ruim 4 procent) tot 3.390 punten.

De koersdalingen werden vooral veroorzaakt door de renteverhoging van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, afgelopen dinsdag. Beleggers vrezen dat de Fed hard zal ingrijpen om de groei van de Amerikaanse economie af te remmen en de inflatie in te dammen. De volatiliteit werd versterkt door het aflopen van een groot aantal optie- en andere termijn-contracten.

,,Er is veel angst'', zei een Amerikaanse analist tegen het persbureau AP. ,,De mensen zijn bezorgd over hoe hoog de rente gaat oplopen. En deze markt zal blijven bewegen tot er bewijs op tafel komt dat de Fed de economie niet zal laten ontsporen.''

Vooral de aandelen van technologiefondsen, die gemiddeld een hoge waardering hebben, en van financiële instellingen, die gevoelig zijn voor renteverhogingen, hadden het deze week zwaar te verduren. ,,De waarderingen voor technologiefondsen zijn zo ver opgerekt begin dit jaar'', zei een Amerikaanse analist, ,,dat beleggers roteren naar defensievere sectoren.''