Niet langer de beste tegenstander voor Hillary

`Rudy' was de man die het tijdperk-Clinton voorgoed moest afsluiten. Maar de burgemeester van New York heeft de handdoek in de ring geworpen.

Zijn partijgenoten lieten hem weinig keus. De Republikeinen hadden graag gezien dat Rudolph Giuliani de nieuwe senator voor de staat New York zouden worden. Maar toen hij de afgelopen weken in steeds meer problemen verstrikt raakte, bleek waar het de Republikeinen echt om gaat: te voorkomen dat Hillary Clinton de zetel wint en dat het tijdperk-Clinton zo een vervolg krijgt.

Giuliani zei gisteren dat hij de strijd opgeeft om zich te kunnen concentreren op zijn gezondheid en zijn burgemeesterschap van New York. Sinds er vorige maand prostaatkanker bij hem is geconstateerd (in een vroeg stadium), staat hij voor de keuze tussen bestraling of chirurgische behandeling. Maar waar hij ook voor kiest, erkende hij gisteren, de campagne zou er onder lijden. ,,Ik zou me gewoon niet kunnen concentreren.''

Giuliani vertelde bewogen hoe hij, nu hij geconfronteerd wordt met zijn eigen sterfelijkheid, het belang van de politiek in zijn leven is gaan relativeren. Voor een man die gewend is ongeveer evenveel gevoel te tonen als het World Trade Center, was dat een opmerkelijke ontboezeming. ,,Er zijn belangrijker zaken in het leven'', zei hij. ,,Ik ben gaan beseffen dat ik geen supermens ben.''

Tot die conclusie zijn vooraanstaande Republikeinen de afgelopen weken ook gekomen. En niet wegens zijn gezondheid, maar wegens de problemen in zijn huwelijk en de manier waarop Giuliani daarmee omsprong. Ze vreesden dat de burgemeester zijn morele gezag had verspeeld, en drongen er daarom achter de schermen op aan dat hij het veld zou ruimen.

Ook de ene na de andere conservatieve columnist zegde zijn vertrouwen op in de man van wie ze zoveel hadden verwacht. Zelfs de New York Post, de tabloidkrant van Rupert Murdoch en doorgaans een steunpilaar van `Rudy', had het er moeilijk mee. William Bennett, voormalig minister van Onderwijs, schrijver en de on-officiële partijmoralist, gaf gisteren op de opiniepagina van The Wall Street Journal het laatste zetje: `Rudy, trek je terug', luidde zijn dwingende advies.

Voor een politicus die brieven rondstuurde aan geldschieters met de belofte dat hij, anders dan Hillary Clinton, hoge morele principes in Washington kon herstellen, had Giuliani ook nogal wat uit te leggen. Dat hij een buitenechtelijke verhouding had, was tot daaraan toe. Maar dat hij op een persconferentie aankondigde dat hij en zijn vrouw uit elkaar zouden gaan, terwijl zijn vrouw daar toen kennelijk nog niet van afwist, dat schoot velen in het verkeerde keelgaat.

Toen zijn vrouw, de actrice Donna Hanover, daarop met tranen in haar ogen aan de pers kwam vertellen dat Rudy al eens eerder een verhouding had gehad, met een medewerker die inmiddels een zeer goedbetaalde baan heeft gekregen, sloeg de ongerustheid in de Republikeinse partijtop om in ongeduld en woede. In een partij die bescherming van `de waarden van het gezin' nog altijd hoog in het vaandel heeft staan, was het allemaal wat veel.

Volgens opiniepeilingen trokken de kiezers zich niets aan van de onthullingen van de afgelopen weken. Maar dat deed er niet meer toe. Giuliani verloor de steun van het partij-apparaat. Bovendien aarzelde hij oprecht of hij een slopende campagne wel aankon. En dus legde hij zich neer bij de situatie: hij was niet meer de beste kandidaat voor de Republikeinen om Hillary Clinton tegen te houden.

    • Juurd Eijsvoogel