Koersen van techfondsen fors gedaald

De aandelenkoersen van bedrijven uit de sectoren technologie en telecom zijn afgelopen week op het Damrak fors gedaald. Het kabelbedrijf UPC verloor ruim 40 procent van zijn waarde, KPN Telecom bijna 18 procent.

Ook in de Verenigde Staten en elders in Europa hadden de technologie-aandelen, begin dit jaar de kampioenen van de `nieuwe economie', het zwaar te verduren. De belangrijkste oorzaak van de koersdalingen is de toenemende angst bij beleggers dat de aanhoudend hoge economische groei niet eeuwig kan duren en dat oververhitting van de Amerikaanse economie dreigt. Die angst is gevoed door de renteverhoging van de Fed, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, afgelopen dinsdag. De Fed liet daarbij doorschemeren dat meer verhogingen volgen als dat nodig is om de groei af te remmen en de inflatie te temperen. Beleggers vrezen dat de Fed bereid is hardhandig in te grijpen.

Gisteren werd verder bekend dat het Amerikaanse handelstekort over de maand maart een recordhoogte bereikte van 30 miljard dollar (bijna 75 miljard gulden). Bovendien steeg in de Verenigde Staten de prijs van geïmporteerde olie tot het hoogste niveau sinds de Golfoorlog van 1990. Op de beurzen werd de zogeheten `volatiliteit' – de vakterm voor de beweeglijkheid van de koersen – nog extra versterkt door het aflopen van een groot aantal optie- en termijncontracten.

De technologie- en telecomfondsen zijn extra gevoelig voor een omslag in het sentiment onder beleggers omdat hun hoge waardering op de beurzen is gebaseerd op sterke groeiverwachtingen. Als die groei wordt geremd, duikelt ook de waardering.

Het kabelbedrijf UPC, onder meer eigenaar van het Amsterdamse kabelbedrijf A2000, en KNP Telecom zijn onderdeel van de AEX-index op de Amsterdamse beurs, de index met de 25 grootste beursfondsen. Ook het AEX-fonds Baan, dat al wekenlang onder druk staat, verloor deze week nog eens 40 procent.

Daarnaast maakten veel middelgrote techfondsen in Amsterdam forse koersklappen, zoals bijvoorbeeld Versatel (glasvezelkabels), KNP Qwest (glasvezelkabels) en Getronics (informatietechnologie). Internetaanbieder World Online, dat met tal van rechtszaken wordt bedreigd na zijn catastrofaal verlopen beursgang, verloor 16 procent en is nog slechts een derde waard van de uitgiftekoers.

In de Verenigde Staten daalde de index van de Nasdaq, de beurs met veel technologiefondsen, gisteren met ruim 4 procent. De opmerkelijkste verliezers waren bedrijven als Ciena (minus 15 procent) en Sycamore (minus 12 procent), twee producenten van telecomapparatuur.

BEURSOVERZICHT pagina 23