Kassagewauwel en lijkenpikkers

Hierbij mijn poging om in de bespreking van de film Ace Ventura, Pet Detective zo weinig mogelijk over deze film te schrijven. Elke gedachte aan dit wangedrocht maakt me moedeloos en vooral erg moe. Zou de fantastische Vrij Nederland-column van Willem Oltmans niet ook geplaatst kunnen worden in het NRC? Een vrijwillige rectificatie van de Nederlandse media is het minste wat ze kunnen doen en ik stel graag mijn ruimte beschikbaar.

Zouden Fokke en Sukke niet een groter kader kunnen krijgen? Ik zou het erg waarderen als het NRC iets zou doen aan de barre omstandigheden waarin deze eend en kanarie hun briljante werk moeten doen. Of moet ik het maar even hebben over Maartje van Weegen? Een normale medische deskundige is niet goed genoeg als het om het koninklijk huis gaat dus speelt zij 'm maar. Natuurlijk wel met allerlei mitsen en maren want ze heeft het ook maar van horen zeggen natuurlijk.

Waarom is het toch zo moeilijk om toe te geven dat je iets niet weet? Dat niemand zit te wachten op gewauwel waar zelfs de caissière van een supermarkt zich voor zou schamen. Ik verwachtte eigenlijk dat Maartje van Weegen het diepte-interview met Noraly Beyer af zou sluiten met wat vragen over zegels, airmiles en bonuskaarten. Of denkt zo'n mevrouw echt dat haar vage gebrabbel enige nieuwswaarde heeft? Was het NOS-Journaal soms bang dat ze weer een bulletin later waren dan RTL4? Weet je wat we doen? We gaan gewoon zo lang mogelijk vaag ouwehoeren over wat, hoe, misschien niet, wel of tja.. Dan kunnen we achteraf altijd zeggen dat we al iets in die richting gemeld hebben. Alsof er afgezien van al die wanhopige mediajournalisten iemand geïnteresseerd is in de vraag wie welk nieuws het eerste brengt. Laten ze eerst maar eens een paar van hun collega's aan het mediakruis nagelen.

De vuurwerkramp in Enschede brengt traditiegetrouw weer het slechtste in de mens naar boven. Zoals het team van RTL4 (of was het toch SBS?) die een hele dag de ouders van een vermiste jongen volgden. Het liefst zouden ze een camera in de kist van de slachtoffers plaatsen zodat ze de rouwenden ook vanuit die originele hoek kunnen filmen. Je gaat bijna hopen op een verdwaalde gillende keukenmeid als je deze lijkenpikkers aan het werk ziet.

Mijn welgemeende excuses aan alle mensen die ik heb misbruikt om maar niet over Ace Ventura te hoeven schrijven.

Ace Ventura, Pet Detective (Tom Shadyac, 1994, VS), zaterdag, Veronica, 20.30-22.05u.

    • Raoul Heertje