Handelstekort VS bereikt opnieuw record

Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten heeft weer een record bereikt. Over de maand maart kwam het uit op 30,2 miljard dollar (74,6 miljard gulden), tegen een gecorrigeerd bedrag van 28,7 miljard dollar in februari. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

De toename is vooral te wijten aan de sterk gestegen olieprijs. De export en de import bereikten in maart een recordhoogte van respectievelijk 87,3 en 117,4 miljard dollar. Door de sterke economische groei in de VS ligt het groeitempo van de invoer echter hoger. Het handelstekort met de Europese Unie groeide van 3,53 miljard dollar in februari tot 5,67 miljard dollar. Ook met de meeste andere landen hebben de VS een negatief handelssaldo. Van de grote handelspartners vertoont alleen de handel met Brazilië een positief saldo. Met China liep het handelstekort terug van 5,6 miljard dollar in februari tot 5,1 miljard dollar. Het gat op de handelsbalans met Japan groeide van 6,7 tot 6,8 miljard dollar.