Giuliani weg uit strijd om zetel Senaat

De New-Yorkse burgemeester Rudolph Giuliani trekt zich terug uit de strijd met Hillary Clinton om een Senaatszetel voor de staat New York.

De top van de Republikeinse partij zal naar verwachting als nieuwe kandidaat Rick Lazio naar voren schuiven, een gematigd lid van het Huis van Afgevaardigden.

De kandidatuur van Giuliani (55) was onzeker sinds hij drie weken geleden bekendmaakte dat bij hem prostaatkanker is geconstateerd. Kort daarna zei hij dat hij en zijn echtgenote uit elkaar gaan en dat hij een relatie heeft met een andere vrouw.

,,Dit is niet het goede moment voor mij om een campagne te voeren'', zei Giuliani gisteren op een emotionele persconferentie waar hij zijn beslissing bekendmaakte. ,,Ik heb besloten dat mijn gezondheid in de eerste plaats komt.'' De komende weken zal Giuliani bepalen op welke manier hij voor zijn ziekte behandeld wil worden.

De strijd tussen de first lady en de burgemeester, allebei krachtige en omstreden persoonlijkheden, trok in de Amerikaanse media zoveel aandacht dat de campagne voor de presidentsverkiezingen er af en toe door overschaduwd werd. Volgens opiniepeilingen konden ze op ongeveer evenveel steun rekenen.

In conservatieve kring nam de druk op Giuliani om het veld te ruimen de afgelopen week snel toe. Leiders van de Republikeinse partij willen koste wat kost voorkomen dat het tijdperk-Clinton een vervolg krijgt, en ze vreesden dat een aangeslagen Giuliani het onderspit zou delven tegen Hillary Clinton.

Giuliani blijft aan als burgemeester, een functie die hij sinds 1993 bekleedt. Tijdens zijn bestuur is de misdaad in New York sterk afgenomen en is de leefbaarheid van veel wijken verbeterd. Omstreden is Giuliani onder meer wegens het harde optreden van de politie onder zijn bewind, waarvan vooral zwarte New-Yorkers het slachtoffer zijn geworden. Hij zei gisteren dat hij in de achttien maanden die hem nog als burgemeester resten zijn best zal doen om de weerstanden weg te nemen die hij bij zwarten en hispanics heeft gewekt.