Eis geld na crash

Dertien gedupeerden van de Bijlmerramp hebben gisteren voor de Amsterdamse rechtbank een schadevergoeding geëist van het Amerikaanse vliegtuigconcern Boeing, de fabrikant van de neergestorte vrachtjumbo van de Israelische maatschappij El Al.

Het is voor het eerst dat een groep gedupeerden van de Bijlmerramp in Nederland een proces tegen Boeing voert om psychische schade vergoed te krijgen. De geëiste bedragen variëren van tienduizend gulden tot een ton.

Boeing is niet bereid tot het uitkeren van smartengeld, omdat de bewoners op het moment van de vliegtuigcrash buiten de zogenoemde zone of danger verbleven, ofwel meer dan honderd meter van de plek waar het vliegtuig neerstortte.

Boeing-advocaat Van der Vliet ,,betwist niet'' dat deze bewoners geschokt zijn door de ramp, maar is van mening dat zij niet kunnen bewijzen dat zij ,,daadwerkelijk ernstig psychisch letsel hebben opgelopen''. De gedupeerden zelf zeggen nog dagelijks in hun hoofd met de ramp bezig te zijn. Mevrouw C. Kraker (63) woonde op een afstand van 200 meter van de ramp en zegt dat zij ,,depressief en mensenschuw'' is geworden.

Vliegtuigmaatschappij Boeing heeft als gevolg van de Bijlmerramp aan ruim 500 nabestaanden en slachtoffers een schadevergoeding uitgekeerd. In twijfelgevallen werd voor die laatste categorie de zone of danger ingesteld. Advocaat Lalji van de slachtoffers vindt het criterium van deze zone ,,zeer willekeurig.''

De rechtbank doet op 5 juli uitspraak.