Dood in Denver

`Afterlife Advice' heet het videobedrijf van oud-gangster Jimmy `The Saint' Tosnia. De mensen wier laatste boodschappen hij vastlegt op tape hebben terminale kanker, aids of zijn gewoon oud. De onvermijdelijkheid van hun naderende einde geeft ze een relativerende kijk op hun leven. Hij lijdt verlies, maar Jimmy is tevreden met zijn rustige bestaan in Denver.

Die rust kan hij wel vergeten als zijn vroegere baas, de verlamde en verbitterde Man With The Plan (Christopher Walken) hem vraagt nog een laatste klus te doen en hij zijn oude bende bij elkaar roept. Wat een relatief simpele opdracht leek, loopt finaal uit de hand en de gangsterbaas besluit dat de vijf bendeleden moeten sterven, op een zo pijnlijk mogelijke manier. De bendeleden proberen te vluchten, maar een voor een vallen ze ten prooi aan de koelbloedige huurmoordenaar. Jimmy vlucht niet en wacht gelaten zijn lot af.

Toen Things to do in Denver when you're dead uitkwam werd hij door sommigen vergeleken met Pulp Fiction dat net daarvoor in de bioscoop te zien was. Het bijna karikaturale en extreme geweld, de groteske personages en de onconventionele verhaalstructuur de verteller van het verhaal zit gewoon in het café waar de personages in en uit lopen en spreekt ze direct aan doen inderdaad denken aan Tarantino's meesterwerk.

Maar terwijl Tarantino met deze stijlmiddelen een ironische afstandelijkheid creëert, kiest regisseur Gary Fleder voor de tragedie. Vanaf het eerste ogenblik stevenen zijn personages af op hun onomkeerbare ondergang. En ze weten dit, waardoor ze iets melancholisch en berustends krijgen. De film lijkt daardoor meer op bijvoorbeeld Leaving Las Vegas waarin de hoofdpersoon zich dooddrinkt, dan op Pulp Fiction, waarin er nog sprake is van winnaars en verliezers. In Fleders film zit iedereen op de dood te wachten en vult de resterende tijd met toepasselijke oneliners. Zoals een Afterlife Advice-klant die zegt: ,,Het leven is als een mosterdboertje: een kortstondige nasmaak en dan is het over.''

Things to do in Denver when you're dead (Gary Fleder, VS, 1995), zondag, 21.35-23.40u.

    • Edo Dijksterhuis