Deportivo blijft Barça definitief voor

Deportivo La Coruña heeft voor het eerst in zijn 94-jarig bestaan de Spaanse voetbaltitel gewonnen. De club van de Nederlandse spits Roy Makaay versloeg gisteravond in zijn laatste competitiewedstrijd Espanyol met 2-0 en bleef daardoor titelhouder Barcelona definitief voor.

Het onttroonde Barcelona kwam in zijn slotduel zelf niet verder dan 2-2 tegen Celta de Vigo. De achterstand van de ploeg van trainer Louis van Gaal op kampioen Deportivo bedraagt vijf punten. Barça, dat deze competitie liefst twaalf keer verloor, eindigde door de nederlaag van concurrent Real Zaragoza bij Valencia nog wel als tweede in de Primera Division en mag volgend seizoen aan de Champions League meedoen.

Bij Deportivo doemde voor de laatste speeldag het angstbeeld van zes jaar geleden op. Destijds had de club in eigen stadion tegen Valencia aan een zege voldoende voor de eerste titel. Maar Djukic miste in de laatste minuut een strafschop en bleef het 0-0. Barcelona ging toen wel op de valreep met het kampioenschap aan de haal. Deze keer zorgde Deportivo tegen Espanyol snel voor duidelijkheid. Donato zorgde na al drie minuten voor 1-0, Makaay in de 35ste minuut voor 2-0.

De titel zorgde voor groot feest in La Coruña. Het publiek bestormde massaal het veld, waardoor een ereronde niet meer mogelijk was. Supporters trokken de doelpalen uit de grond. Spelers vluchtten van het veld. Alleen de in La Coruña geboren Fran slaagde er niet in uit de greep van de supporters te blijven. Hij werd bijna geheel ontkleed. Vandaag brengt de selectie een de maagd Rosario, de beschermvrouwe van Coruña.

`Depor', zoals de club in de volksmond wordt genoemd, maakt net als de meeste topclubs gebruik van veel buitenlanders. De doelman, Songo'o komt uit Kameroen, er staat een Marokkaan, Naybet, in het centrum van de verdediging en drie Brazilianen, Donato, Falvio en Mauro Silva hadden dit seizoen een basissplaats. Voorin kreeg Makaay meestal de voorkeur boven de Argentijn Flores. Makaay, die verleden jaar voor 18 miljoen gulden van Tenerife werd gekocht, werd clubtopscorer met 22 doelpunten.

De succesvolle trainer van Deportivo, de 52-jarige Javier Irureta, is sinds veertien jaar weer de eerste Spanjaard, die de landskampioen onder zijn hoede heeft. Deportivo is pas de negende club, die in Spanje de titel won. De afgelopen vijftien jaar wist alleen Atletico Madrid (1996) de hegemonie van Barcelona en Real Madrid te doorbreken.