Bert Daemen dacht door

De vierde en laatste heat van het ING Bank Topcircuit werd afgelopen zondag gewonnen door de Groningers Evert Benthem en Sjoerd Zandvoort. Op korte afstand (5 imps) volgden de internationals Wubbo de Boer en Bauke Muller. Volgende maand vindt de finale plaats waaraan de bovenste zestien van het algemeen klassement meedoen. Het is de laatste keer dat het circuit wordt verspeeld. Na drie jaar vindt ING het welletjes. Spijtig voor de bridgesport. De Nederlandse Bridge Bond zal zich moeten bezinnen op zijn sponsporbeleid, nu ook andere grote sponsors (Tas Automatisering en Melchemie) het bridge vaarwel hebben gezegd.

Heel wat bekende namen haalden de ING finale niet: Bertens-Nab, Jansen-Westerhof en Westra-Van der Neut. Insiders wijden het grillige uitslagenverloop aan de onmiskenbare rol van de factor geluk, inherent aan de gekozen wedstrijdvorm: butler. Hoe kan het dat de winnaars van 1998, Maas-Ramondt, verleden jaar zich niet voor de eindstrijd wisten te plaatsen en nu weer bovenaan in het algemeen klassement staan? En hoe kan het dat heats gewonnen worden door spelers uit de eerste divisie, terwijl het niveauverschil tussen de meesterklasse en de eerste divisie aanzienlijk is?

De Utrechtse meesterklassers Bas Oosthoek en Bert Daemen plaatsten zich in ieder geval wel voor de laatste zestien. Op onderstaand spel hadden zij de wind mee, hoewel Daemen het nog even goed moest doen.

Zuid gever

♠ 10 9 4 2

tekst kw.

♡ A 5 2

♦ 5 4 3

♣ B 4 2

♠ H V 7

♠ A 5 3

♡ 9 8 6 4 3

♡ B

♦ V 8

♦ 9 7 6 2

♣ H 10 8

♣ V 9 6 5 3

♠ B 8 6

♡ H V 10 7

♦ A H B 10

♣ A 7

Tegen het messcherpe 3SA startte zuid met harten, door de leider, Bert Daemen, in de hand genomen. Alles draait om het vinden van ♦V. Alvorens op de ruitens af te gaan, probeerde Daemen eerst maar eens informatie te verzamelen door schoppen te spelen. West nam en speelde harten door voor zuid.

De volgende schoppen was weer voor west, die ten derde male harten doorspeelde. Dummy was nu aan slag – voor de eerste en laatste keer. Zonder de oost-west kaarten te zien lijkt dit het moment om op ♦V te snijden. Daemen dacht echter door. Oost had niet meer dan een harten en, gezien het vallen van de kleur, vermoedelijk drie schoppens. Dat maakte de kans op tenminsten vier ruitens bij hem aanzienlijk. Aangezien vrouw-vierde ruiten er niet kon worden uitgesneden, besloot Bert Daemen dat west maar in het bezit moest zijn van ♦V en sloeg daarom ♦A-H.

Zijn moedige en juiste aanpak bleek succesvol. West had het de leider natuurlijk veel moeilijker kunnen maken door in een eerder stadium naar klaveren te switchen. In dat geval zou Daemen niet meer met schoppen van slag kunnen gaan en minder kijk op de verdeling krijgen.

,,Vertrouw niet blindelings op partners signalen'', zo luidt de Bols Tip van Berry Westra. Op het ING kwam een spel voor waarin een verdediger zijn eigen verantwoordelijkheid moest nemen, ondanks de `hulp' van zijn partner.

West gever

♠ B 9 7

Niem. kw.

♡ V 9

♦ H V 6 3

♣ 10 9 8 3

♠ A V 8 5 2

♠ 10 6 3

♡ 5 4

♡ 10 2

♦ B 9 8 7 5

♦ A 10 4 2

♣ 4

♣ A B 5 2

♠ H 4

♡ A H B 8 7 6 3

♦ -

♣ H V 7 6

Aan een aantal tafels opende west met 2♠ Muiderberg, waarop oost met 3♠ barrage een duit in het zakje deed. De bieding werd vervolgens onveranderd besloten met 4♡ door zuid, waartegen west uitkwam met zijn singleton klaveren. Oost nam het aas en speelde ♣2 na, die west aftroefde.

Die ♣2 was een Lavinthal signaal, dat vroeg om een nakomst in de laagste van de kleuren naast de troefkleur, ruiten dus. Ruiten na voor heer, aas en getroefd, zou het tegenspel echter om zeep hebben geholpen omdat naderhand op ♦V in zuid een schoppenloser verdwijnt. West kan zien dat hier passief naspel geboden is. Hij negeert dus zijn partners signaal, speelt troef na en krijgt daarna nog twee schoppenslagen.

    • Jan van Cleeff