BELGIE- HOLLAND

Zowat iedereen herinnert zich nog wel de dames van het Nederlands elftal van 1974. Hoe de dames zich rot schrokken toen ze vernamen van de orgie die hun mannen zouden hebben gehad in het zwembad van het spelershotel. Breed werd de zwembad-affaire uitgemeten in de Duitse boulevard-pers, Bild Zeitung voorop. Nooit is helemaal duidelijk geworden of en wie van de spelers zich in het koele water hebben verpoosd met een handjevol ingehuurde Duitse dames. Wie was erbij, wie deed wat – en vooral – wie deed het met wie? Mevrouw Suurbier, mevrouw Cruijff, mevrouw Neeskens, mevrouw Rijsbergen en mevrouw Van de Kerkhof komen dezer dagen weer bijelkaar om de geruchtmakende affaire nog eens door te nemen. Niet de echte dames van Oranje, natuurlijk. Maar actrices als Annet Malherbe, Marlies Heuer, Jacqueline Blom, Malou Gorter en Ria Eimers, die voor een aantal theatervoorstellingen in de huid van de gekwelde Oranje-spelersvrouwen van 1974 zijn gekropen. De Reünie heet de `voetbalkomedie' van Leopold Witte en Johan Timmers die vanaf dit weekeinde op diverse plaatsen in Nederland wordt gespeeld. Tien jaar geleden werd De Reünie voor het eerst opgevoerd. De voorstelling is min of meer een reconstructie van de affaire. Er valt veel te lachen. Het stuk geeft voorts een aardig beeld van het wel en wee van voetballersvrouwen, of het nu vrouwen en vriendinnen van Nederlandse of Belgische voetballers zijn.

Aflevering 20 in een serie van 22.

    • Guus van Holland