Barcelona neemt in stijl afscheid

Barcelona was dit jaar overal dichtbij, maar won uiteindelijk niets. De ploeg van Louis van Gaal nam gisteravond met weer een teleurstellend gelijkspel afscheid van het seizoen.

Barcelona heeft gisteren geheel in eigen stijl afscheid genomen van een roerig seizoen. Eén helft desastreus en één helft oppermachtig. Aan het einde van de wedstrijd moesten de Catalanen constateren dat er tegen Celta de Vigo wederom niet gewonnen was: 2-2. Barcelona was dit jaar overal dichtbij, maar won uiteindelijk niets.

Dat Barcelona zich na het gelijkspel kwalificeerde voor de voorronden van de Champions League was reden om nog enigszins tevreden te zijn. ,,De titel hebben we zelf verspeeld door te veel mogelijkheden te laten liggen. Maar de titel is niet alles. We hebben ons toch mooi voor de Champions League gekwalificeerd'', zei Van Gaal na afloop stoïcijns. Maar voor de supporters bleek het geen reden om te juichen.

Josep Lluís Nuñez zag gisteravond vanaf een kuipstoeltje op de tribune tijdens zijn laatste wedstrijd als voorzitter hoe het publiek zich in de eerste helft opnieuw tegen het Barcelona van Louis van Gaal keerde. Na 36 minuten stond Celta via doelpunten van Tomás en Turdó op een confortabele 2-0 voorsprong. De eerste witte zakdoekjes wapperden door Nou Camp en met name de balcontacten van de Nederlanders Frank de Boer en Boudewijn Zenden en de Fin Jari Litmanen werden begeleid door fluitconcerten.

Een wederopstanding van Barcelona na rust met twee doelpunten van Patrick Kluivert voorkwam dat de ploeg van Van Gaal het seizoen dramatisch zou beëindigen. Maar meer dan een flauw applaus kregen de spelers na 38 wedstrijden in de Spaanse liga niet. ,,Het is zonde', zegt Frank de Boer. ,,Overal dichtbij, maar steeds net niet.''

Barcelona sloot het seizoen niet alleen af met de wetenschap dat het geen prijs won, maar ook dat het op zoek moet naar een nieuwe voorzitter. Nuñez treedt terug en met hem hoogstwaarschijnlijk in zijn kielzog Van Gaal. De trainer wilde gisteravond nog niets over zijn toekomst zeggen. ,,Misschien ben ik een beetje gek, maar ik heb het recht om nu niet over het seizoen te praten'', zei hij geïrriteerd nadat drie verschillende journalisten naar hetzelfde vroegen. Frank de Boer verwachtte gisteravond dat Van Gaal zal vertrekken. ,,De kans is groot dat Van Gaal Nuñez volgt. Die twee hebben altijd nauw samengewerkt.''

Onder leiding van de tandem Nuñez-Van Gaal verspeelde Barcelona afgelopen weken drie hoofdprijzen. De club moest een maand geleden het Spaanse bekertoernooi in de halve finale na een mislukt protest verlaten. Barcelona werd gediskwalificeerd door de bond nadat Van Gaal weigerde tegen Atlético Madrid te spelen wegens een gebrek aan spelers. Valencia blokkeerde anderhalve week geleden de weg naar de finale van de Champions League. Dat was de prijs waar Van Gaal dit jaar alles voor had laten wijken. En gisteravond ging het landskampioenschap op de laatste speeldag naar Deportivo La Coruña. Barcelona sloot het seizoen toch niet helemaal zonder prijs af. Afgelopen woensdag won de club de beker van Catalonië door in de finale derde-divisieclub Mataró met 3-0 te verslaan.

Van Gaal heeft in de drie jaar dat hij bij de Catalaanse club als trainer werkzaam was het publiek niet voor zich weten te winnen. Vrijwel niemand in Barcelona twijfelt aan de capaciteiten en de professionaliteit van de Nederlander, maar door zijn kille en arrogante uitstraling hebben de supporters hem nooit in de armen gesloten. Van Gaal heeft nooit begrepen dat FC Barcelona voor de Catalanen veel meer is dan alleen een voetbalclub. Bijna geen volk identificeert zich met een club zoals de Catalanen met Barcelona.

Met argusogen zagen de socios de afgelopen jaren dan ook hoe Van Gaal spelers uit de streek verkocht en inruilde voor een kolonie Nederlanders. De trainer bleef de eerste twee seizoenen op de been door twee landstitels, de nationale beker en de Europese Supercup te winnen. Bovendien had hij de volledige steun van Barcelona-voorzitter Nuñez. Maar nu Nuñez vertrekt en de resultaten uit zijn gebleven, is de positie van Van Gaal onhoudbaar geworden. Het contract van Van Gaal loopt nog tot 2002 door, maar niemand twijfelt er aan dat hij vandaag zijn vertrek zal bekendmaken.

Barcelona gaat een nieuwe tijdperk in. Het is de vraag of er daarin nog wel plek is voor bijvoorbeeld de gebroeders De Boer, Reiziger, Bogarde, Hesp, Zenden en Litmanen. Gehaald door Van Gaal, maar net zo min als de oefenmeester zeer geliefd bij de aanhang die vooral Catalanen wil zien. Frank de Boer maakte bovendien anderhalve week geleden de dodelijke fout om het Barcelona-publiek ,,slecht'' te noemen. ,,Ik zie het wel', zei Frank de Boer gisteravond. ,,Ik wil graag blijven, maar als een nieuw bestuur zich geliefd wil maken bij de socios dan kan dat het makkelijkste door de buitenlanders weg te doen.''

    • Koen Greven