Animo voor groot vuurwerk gedaald

Nederland lijkt door de ramp in Enschede voorlopig genoeg te hebben van vuurwerk. Dit treft vooral bedrijven die zijn gespecialiseerd in het afsteken van vuurwerk bij evenementen. Organisatoren van dit soort festiviteiten trekken uit piëteit met de slachtoffers in Enschede eerder verleende opdrachten in of overwegen dat. Maar ook de `afstekers' zelf hebben direct na de ramp opdrachten afgezegd.

Voorzitter F. Arntz van de branchevereniging PVPT (Professioneel Vuurwerk Pyrotechniek en Toepassing) schat het totale omzetverlies tot nu toe op zo'n één miljoen gulden. Nederland telt volgens hem circa zeventig bedrijven die zich met evenementenvuurwerk bezighouden.

Arntz is zelf directeur van De Vierde Dimensie, een Amsterdams bedrijf dat net als de andere PVPT-leden is gespecialiseerd in theater- en podiumvuurwerk en `special effects'. Tot nu toe liep De Vierde Dimensie elf opdrachten mis. Dat kost vijftigduizend gulden aan omzet, aldus Arntz.

Direct na de ramp schrapte zijn bedrijf zelf vier opdrachten. ,,Omdat wij het zelf ook niet gepast vonden.'' Daar zat het vuurwerk bij voor het afscheid van Luc Nilis in het PSV-stadion. Volgens Arntz is het voortbestaan van zijn bedrijf nog niet in het geding. ,,Maar het moet niet te lang duren.''

Beducht is Arntz ook over de druk die de overheid momenteel legt op de branche. ,,Daar kan de zaak op stuklopen'', zegt hij. Vrijwel elk vuurwerkbedrijf heeft de afgelopen dagen wel één of meerdere controlediensten op bezoek gehad. ,,Dat neemt veel tijd in beslag en dat gaat ten koste van de zakelijke activiteiten.''