Zwagers Puttense moordzaak niet op vrije voeten

De twee zwagers die eerder door het gerechtshof tot tien jaar cel zijn veroordeeld in de zogenoemde Puttense moordzaak komen niet op vrije voeten. Dat heeft de president van de rechtbank in Den Haag gisteren in een kort geding beslist. De 23-jarige Christel Ambrosius werd in januari 1994 verkracht en vermoord in het huis van haar oma in Putten. De zwagers bekenden aanvankelijk bij de politie dat zij voor deze misdrijven verantwoordelijk waren. Later trokken ze die bekentenis in. Volgens eigen zeggen hebben ze de misdrijven destijds toegegeven omdat ze de druk die de politie hen oplegde, niet meer aankonden. De advocaat van de twee mannen, P. Doedens, eiste voorlopige vrijlating van zijn cliënten, direct na recente uitkomsten van een DNA-onderzoek. Hieruit blijkt volgens hem dat zijn cliënten de daders niet kunnen zijn. In afwachting van de uitkomst van een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad vroeg de advocaat aan de rechtbank om zijn cliënten alvast vrij te laten. Na de minister van justitie weigert nu ook de president van de rechtbank dit. Het is volgens hem niet zeker dat een eventueel nieuw proces tot vrijspraak leidt.