Vuurdoop

ABN Amro en World Online hebben deze week hun vuurdoop in de rechtszaal beleefd. Advocaat Bob van der Goen had namens ontevreden beleggers een waslijst van maar liefst 39 vragen gemaakt die hij via een kort geding graag beantwoord had willen zien. Hoe heeft het beursdebacle kunnen gebeuren en wie kunnen we er verantwoordelijk voor houden?

Maar net als World Online en ABN Amro kon ook president Gisolf nauwelijks een rechtsgrond ontdekken om de twee bedrijven tot antwoorden te dwingen. Door eerlijk inzage te geven zouden de bedrijven al snel meewerken aan de schadeclaims waar menig advocaat mee bezig is. Gisteren maakten bijvoorbeeld Spong en Hammerstein bekend een strafzaak te starten en die twee zouden de informatie van ABN Amro en World Online heel goed kunnen gebruiken.

Dus volgde bij het kort geding een formeel-juridische discussie en wie een verklaring of excuses van bijvoorbeeld ABN Amro verwachtte kwam bedrogen uit. Advocaat Van Schilfgaarde liet namens World Online alvast wel weten dat geen belegger op compensatie hoeft te rekenen. Hij had zelfs een vaderlijk advies, hoewel enigszins doorzichtig: hou nu toch op met die claims want het beschadigt World Online en dus ook de aandeelhouders zelf. ,,Net op het moment dat analisten weer optimistischer worden'' over het internetbedrijf, vervolgde Van Schilfgaarde. Nadat WOL tweederde van de marktwaarde kwijt was heeft een invloedrijke bank een positief analistenrapportje af weten te scheiden over het internetbedrijf. Inderdaad: ABN Amro.

    • Erik van der Walle