Voorheen Prince heet weer Prince

The Artist heet weer Prince. ,,Ik ga weer mijn naam gebruiken in plaats van het symbool dat ik aannam om me te bevrijden van alle ongewenste banden'', zei Prince op een persconferentie in Minneapolis. ,,Op 31 december 1999 liep mijn auteursrechtelijke contract met Warner Chapell af, waardoor de naam die ik bij geboorte kreeg, Prince, werd bevrijd van alle langdurige beperkingen.''

In 1993 besloot Prince Roger Nelson zichzelf voortaan aan te duiden met een onuitsprekelijk symbool. Hiermee protesteerde hij tegen `de beperking van zijn artistieke vrijheid' door zijn platenmaatschappij Warner Brothers. Kern van het conflict was dat Warner slechts één cd van Prince per jaar wilde uitbrengen, en Prince drie of vier. Er kwamen toen verschillende benamingen voor Prince in omloop, waarvan The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) de bekendste werd. Voorheen Prince verzette zich tegen deze benaming, ten slotte kon hij zich vinden in de aanduiding The Artist.

Prince viert de terugkeer van zijn oude naam met een klein festival in Minneapolis van 7 tot 13 juni. Zijn Paisley Park Studios, waar elke avond concerten zullen plaats vinden, zijn dan toegankelijk voor het publiek. Op zijn internetsite (www.npgonline.com) biedt Prince onder de titel `Cybersingle' een nieuwe single aan en een herziene versie van zijn laatste cd Rave Un2 The Joy Fantastic.