Toestand van prins blijft nog zorgelijk

De gezondheidstoestand van prins Bernhard blijft onverminderd zorgelijk, nadat zich hierin gistermiddag een ernstige verslechtering had voorgedaan, gevolgd door een stabilisering in de loop van de avond en nacht.

De prins kon vanmorgen vroeg weer zelfstandig ademen. Gistermiddag hadden zich ernstige problemen met de ademhaling voorgedaan. De behandelende artsen houden de prins slapend.

In een vanmiddag om 13.00 uur uitgebracht communiqué meldde de Rijksvoorlichtingsdienst een ,,lichte verbetering'' in de toestand van de 88-jarige prins. Het medisch team heeft vanmorgen enkele aanvullende laboratoriumonderzoeken verricht.

Bij prins Bernhard deed zich vorige week donderdag een `neurologische complicatie' voor, nadat hij eerder op de dag een darmoperatie had ondergaan in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In de loop van het weekeinde meldde de RVD dat de prins weer licht vooruitging. Koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven arriveerden gisteravond in het ziekenhuis. De koningin was er van omstreeks negen uur 's avonds tot half vier vanmorgen.

De RVD kwam gisteravond om kwart voor acht met de mededeling dat ,,zich een ernstige verslechtering heeft voorgedaan''. Om tien uur werd gemeld dat ,,de toestand zich iets lijkt te stabiliseren''. Het medisch team zei ,,niet te kunnen aangeven hoe het proces zich de komende uren verder zal ontwikkelen''.

Onze redactie wetenschappen voegt hier aan toe: De meest voor de hand liggende oorzaak van ademhalingsmoeilijkheden bij hoogbejaarde patiënten in het ziekenhuis is een luchtweg- of longinfectie. Ook een longembolie is een veelvoorkomende complicatie. Een op de tien bejaarde patiënten krijgt na een grote operatie een min of meer ernstige longembolie. Infectie en longembolie zijn niet snel en eenvoudig te genezen en levensbedreigend.