Sonnemans in eerste ronde EK uitgeschakeld

Ben Sonnemans is gisteren verrassend uitgeschakeld bij de Europese kampioenschappen judo in het Poolse Wroclaw. In de klasse tot honderd kilogram verloor hij zijn partij in de eerste ronde tegen de IJslander Ve Thorleiffson.

Voormalig Europees kampioen Sonnemans geldt als een medaillekandidaat bij de Olympische Spelen over vier maanden in Sydney. ,,Ik miste de woeste wil om iemand te vermoorden'', zei hij na afloop.

Sonnemans voelde zich een tandenloze tijger. Hij wilde wel, maar kon niet. Te moe van zijn tweestrijd met Martin van der Berg om een olympisch ticket, die hij eind maart in zijn voordeel besliste. Het kan niet altijd feest zijn, vond de Haarlemmer. ,,Ik vergelijk het met Barcelona. Die spelen ook veertig tot zestig duels per jaar en zijn op het moment surprême uitgekakt.''

Maar de 28-jarige Sonnemans weet ook dat het echte hoogtepunt nog moet komen; de Olympische Spelen. Hij mocht al naar Sydney, en met die wetenschap in het achterhoofd is het blijkbaar anders judoën. Hetzelfde effect was bij andere Nederlandse deelnemers te merken op de openingsdag van de Europese kampioenschappen. Zij die voor hun laatste kans streden op olympische plaatsing, gaven alles. Dennis van der Geest en Daniëlle Vriezema, die zich naar de halve finales knokten en nu vrijwel zeker naar Australië mogen. Francoise Harteveld, die morgen in de herkansing nog het benodigde brons kan halen. Ze won in de herkansing van de Hongaarse Granicz. Van der Geest won in de klasse boven de 100 kilo eerst van Europees kampioen Tataroglu uit Turkije en versloeg daarna de Roemeen Munteanu. Van der Geest treft morgen in de halve eindstrijd de Spanjaard Perez.

Zij die het ticket al in de achterzak hebben, waren niet scherp genoeg. Karin Kienhuis ging roemloos tenonder. Edith Bosch en Maarten Arens deden het iets beter en zitten nog in de herkansingsronde. Mark Huizinga was de uitzondering, maar die is dan ook bijzonder begaafd en eerzuchtig. Koste wat kost wil hij zijn Europese titel terug, die hij vorig jaar na drie seizoenen heerschappij verloor. De Vlaardinger onderbrak er wat graag zijn olympische voorbereiding voor en dat lijkt een juiste keuze te worden.

Huizinga plaatste zich als derde Nederlander voor de halve eindstrijd, in de klasse tot 90 kilogram. De judoka uit Vlaardingen versloeg achtereenvolgens de Pool Matyjaszek, de Joegoslaaf Mandic en de Rus Morozov. Huizinga, die in 1996, 1997 en 1998 Europees kampioen werd, neemt het morgen in de halve finale op tegen de Fransman Demontfaucon.