Senaat VS stemt tegen terugtocht uit Kosovo

Een voorstel om de Amerikaanse troepen in Kosovo volgend jaar terug te roepen, is gisteren gesneuveld in de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden had zich woensdag wèl achter het plan geschaard.

Tot opluchting van de regering-Clinton was er onder de senatoren geen meerderheid voor de maatregel, die per 1 juli volgend jaar de financiering had stopgezet voor de 5.900 Amerikaanse militairen in Kosovo. Het voorstel werd met 53 tegen 47 stemmen geschrapt uit een grote begrotingswet voor verschillende defensie-projecten.

,,Als we dit amendement aannemen steken we een lont aan'', had de Democratische minderheidsleider Tom Daschle gewaarschuwd. Ook ministers van Clintons kabinet drukten de senatoren de afgelopen dagen op het hart om de situatie in de Balkan niet te destabiliseren door een datum te stellen waarop de troepen terug moeten komen.

Het Huis van Afgevaardigden wilde de Amerikaanse militairen uit Kosovo terughalen, uit onvrede over de traagheid waarmee de Europese bondgenoten hun financiële en politieke verplichtingen daar nakomen. Ook het voorstel in de Senaat legde dat verband. Verlenging van de vredesmissie zou alleen mogelijk zijn als de volgende president daar uitdrukkelijk om zou vragen en als het Congres ermee zou instemmen.

De Republikein John Warner, een van de indieners, zei dat de Republikeinse steun voor zijn voorstel was geslonken toen presidentskandidaat George W. Bush zich er woensdag tegen uitsprak. Ook vice-president Gore, die net als Bush volgend jaar president hoopt te zijn, was er tegen. Gore maakte gisteren een van zijn zeldzame verschijningen als voorzitter van Senaat, voor het geval de stemmen zouden staken en hij de doorslaggevende stem kon uitbrengen.