School in IJmuiden helpt basisschool in rampgebied Enschede

De leerlingen van een openbare basisschool in IJmuiden helpen een van de twee basisscholen die in het rampgebied in Enschede staan. In de wijk waar vorige week zaterdagmiddag de vuurwerkopslagplaats ontplofte staat de christelijke Anna van Burenschool.

,,We wilden wel dat de kinderen zoveel mogelijk in hun gewone ritme blijven, zoveel mogelijk naar school gaan'', vertelt juf Gea, ,,maar we konden het gebied niet in. Gelukkig kregen we het aanbod dat we de kantine van de voetbalclub EMOS mochten gebruiken.'' Deze week hebben de leerlingen van de Anna van Burenschool dus in een voetbalkantine les gehad. Of les gehad: ,,We doen veel spelletjes, buiten als het mooi weer is. En we praten met de kinderen over wat er gebeurd is. Ze tekenen erover, vertellen erover.'' De juf is door de telefoon haast niet te verstaan, zoveel herrie is er in de voetbalkantine. De meeste schoolkinderen van de Anna van Burenschool wonen in de Roomwijk, waar de meeste schade is aangericht. Ze hebben dus allemaal met de ellende te maken, kunnen soms hun huis niet in - als dat er nog staat. Er zijn vierhonderd huizen vernield door de klap. En sommige kinderen missen ook bekenden, vriendjes. Niemand weet of ze nog leven.

Tenminste één leerling van de school is vermist: een jongetje uit groep 1 en zijn vader en moeder. Eerst waren er meer leerlingen en families zoek, maar de school, die al een website op internet had, heeft mede met behulp van een speciale internetpagina zoveel mogelijk vermiste leerlingen en hun familie opgespoord. Broertjes en zusjes van de vermiste leerling uit groep 1 zijn wel terecht, en daar is ook al iemand van de school geweest.

Er zijn speciaal mensen op school die met de leerlingen en meesters en juffen praten, om ze te helpen bij het verwerken van hun verdriet.

Hun oude vertrouwde school konden de kinderen ook niet in. ,,We weten niet hoe het ermee is, we kunnen er niet kijken'', zegt juf Gea. Het rampgebied is afgesloten door de politie: het is er niet veilig, muren kunnen omvallen. Gisteren werd bekend dat de school een flinke klap heeft gehad. De muur van de gymzaal is scheef komen te staan. Het schoolgebouw aan de Meeuwenstraat heeft flinke schade. De kleuterschool is er het beste afgekomen.

Voorlopig kunnen de kinderen niet terug naar hun schoolgebouw, en dus ook niet bij alle spullen: boeken, potloden, lesmateriaal, alles wat je nodig hebt.

Gelukkig is er van alle kanten hulp gekomen, zegt juf Gea. Voor de kleuterschool wordt spelmateriaal geleverd door het bedrijf dat ze normaal levert, de schoolboekenuitgeverij Malmberg heeft voor niks nieuwe schoolboeken geleverd. Maar toch heb je altijd nog geld nodig om nieuwe spullen te kunnen kopen.

En daarbij heeft een openbare school in IJmuiden inmiddels al geholpen. De Pleiadenschool in IJmuiden heeft 2000 gulden gegeven aan de getroffen Anna van Burenschool. ,,We hebben jaarlijks een sponsorinzameling voor een goed doel'', vertelt een juf. ,,En toen we hoorden van de ramp in Enschede wilden we meteen helpen. Doordat we een website van de Anna van Burenschool vonden hebben we snel contact gekregen.'' De beide scholen kenden elkaar dus niet, maar door internet was de zaak snel geregeld. Bij de Anna van Burenschool zijn ze blij met de 2000 gulden die de IJmuidense school beschikbaar stelde.

Beide scholen hebben uitgebreide eigen websites: naast de speciaal voor de ramp opgezette website van de Anna van Burenschool, is er ook de `gewone' site, van voor de ramp, waar je goed op kunt zien hoe gezellig het op de school was: ze hadden kippen bij school, hebben meegedaan aan een paasoptocht en de school had een eigen lammetje. De foto's zijn te bekijken via de site www.avbschool.nl te bekijken. Ook de Pleiadenschool heeft een leuke, uitgebreide website: alle kinderen uit groep 8 hebben bijvoorbeeld een eigen homepage, tweetalig vaak, in het Nederlands en Engels. Grappig is dat ze soms bij wijze van pasfoto hun hoofd op de scanner hebben gelegd. Kijk op www.pleiaden.nl.

De kinderen van de Anna van Burenschool gaan volgende week van de voetbalkantine naar een paar lokalen van het Jacobuscollege in Enschede. Wanneer ze in hun oude schoolgebouw terug mogen, is nog niet bekend.

Voor het laatste nieuws over de Anna van Burenschool: www.avbschool.nl. Voor de Pleiadenschool in IJmuiden: www.pleiaden.nl

    • Paul Steenhuis