Ramsj

Michael Busselle: French vineyards, the complete guide and companion. Gebonden, Pavilion 1998, van ƒ74,30 voor ƒ29,50. Nayler & Co Den Haag

Gedetailleerd overzicht van de Franse wijnstreken (inclusief die van Corsica), geschreven door de bekende Britse landschapsfotograaf, wijnliefhebber en francofiel Michael Busselle. Het boek is ingedeeld in een tiental grote regio's zoals Auvergne en Champagne-Ardennes, waarbinnen de verschillende, vaak tientallen wijngaarden en hun `appellations' aan bod komen. Compleet met beschrijvingen van de belangrijkste wijndorpen, routeaanwijzingen en vele foto's.

Leonard Maltin (ed.): Maltin's 1999 movie & video guide. Paperback, Penguin 1999, van ƒ24,95 voor ƒ9,95. Het Martyrium Amsterdam.

De voorlaatste editie van Maltins befaamde film- en videogids: meer dan zestienhonderd pagina's met korte, informatieve recensies van zo'n negentienduizend films. Veel extra's: een `index of stars', een waarderingsschaal voor de besproken films, en een lijstje met honderd aanbevolen familiefilms (met de brave kanttekening: `Older films often contain material that isn't politically correct bij 90s standards, but that can be a springboard for positive family discussion').

Paul Auster: Hand to mouth, a chronicle of early failure. Gebonden, Henry Holt 1997, van ƒ65,– voor ƒ19,95. Het Martyrium.

`Glashelder en met veel humor gestileerd, ook al gaat het boek niet erg diep,' oordeelde Pieter Steinz over deze autobiografie van Auster, een verslag van zijn vroegere `mislukte' jaren waarin hij onder meer als matroos, pornograaf en bedenker van spelletjes aan de kost trachtte te komen. Het boek bevat ook drie toneelstukken van Auster uit de jaren zeventig, een detective-verhaal en een heus honkbal-kaartspel.

Lost man's river van Peter Matthiessen ligt bij Scheltema in de ramsj. `Een lijvige, moeilijk doordringbare roman' (aldus Jan Donkers) over de natuur en de rauwe bevolking van de Everglades, het moerasgebied in Florida. Van ƒ69,75 voor ƒ14,95.

Bij De Slegte ten slotte zijn de Nederlandse vertalingen te vinden van twee klassieke romans van Theodor Fontane: Effi Briest uit 1895 (van ƒ29,90 voor ƒ9,95) en Stechlin, roman van het oude en nieuwe Pruisen uit 1898 (van ƒ55,- voor ƒ19,90).

Henk van Gelder: De rokende schoorsteen, schrijvers in de reclame. Paperback, Nijgh & Van Ditmar 1996, van ƒ36,50 voor ƒ14,90. De Slegte.

`Op het moment dat u dit leest, kunnen houtworm, zwam, rot of schimmel bezig zijn met hun vernietigende werk aan uw kostbare eigendommen. Minieme gaatjes in meubelen, verkleuringen, kleine hoopjes zaagsel: de eerste tekenen die er op wijzen dat de aantasting al minstens een jaar aan de gang is!' schreef Cor Vaandrager dreigend in een reclamefolder van de firma Rentokil. Hij is een van de vele schrijvers die in dit smakelijke boekje aan de orde komen. Enkele anderen: Bert Schierbeek, Gerrit Kouwenaar, Carmiggelt, Jan Blokker en Cees Nooteboom.

Ursula Heiderich: August Macke, Aquarelle. Ingenaaid, Hatje 1997, van ƒ124,50 voor ƒ49,90. Premsela Amsterdam.

Fraaie catalogus van de verzamelde aquarellen van Macke, de Westfaalse kunstenaar die in 1914, op 27-jarige leeftijd, in de loopgraven van het westelijk front om het leven kwam. Precies 569 aquarellen komen in het boek aan de orde, met als hoogtepunt de reeks die Macke tijdens een reis naar Tunesië in 1914 maakte. Heiderich nam ook al de uitgave van de verzamelde tekeningen van Macke voor haar rekening, en dat deed ze volgens een museumdirecteur `mit immenser Kenntnis und unermüdlicher Gründlichkeit.'

Michel Frizot e.a: Identités, de Disdéri au photomaton. Ingenaaid, Centre National de la photographie 1985, van ƒ99,– voor ƒ45,–. Roelants Nijmegen.

Studie over de ontwikkeling van de portret- en pasfoto, vanaf de Franse fotograaf Disdéri die omstreeks 1860 als eerste begon met de commerciële productie van dit soort foto's tot en met de komst, in de jaren dertig van de vorige eeuw, van de fotoautomaat. Het boek (oorspronkelijk behorende bij een expositie) toont fascinerend fotomateriaal: zowel liefelijke familieportretten als justitiële foto's van sombere, onheilspellend in de lens loerende Lombrosotypes. Bij Roelants ligt ook een nieuwe partij van een indrukwekkend fotoboek dat al eens eerder in deze rubriek werd gesignaleerd: Pistils van de legendarische Robert Mapplethorpe (1946-1989), een verzameling van honderdtwintig uiterst verstilde en esthetische foto's van bloemen, van ƒ245,- voor ƒ99,- (geb.).

Ruud Brouwers (red.): Architectuur in Nederland. Gebonden, Teleac 1993, van ƒ79,- voor ƒ29,90. Steven Sterk Utrecht.

Gevarieerde inleiding in de Nederlandse architectuur, verzorgd door Teleac en het Nederlands Architectuurinstituut. Gekozen is voor een thematische aanpak, met aandacht onder andere voor de relatie tussen architectuur en samenleving, technieken van bouwen, planologie, en de omgang – sloop of renovatie? – met gebouwen uit het verleden. Jammer dat het boek wat moeizaam is geschreven, met zinnen als: `Niemand kan zich aan architectuur onttrekken, men loopt er voortdurend tegenaan.'

    • Henk Lagerwaard