Plannen voor acties bij bezoek van Akihito

Het staatsbezoek van de Japanse keizer Akihito dreigt volgende week te worden verstoord door demonstraties van slachtoffers van de Japanse interneringskampen. Acties zijn aangekondigd voor dinsdag in Amsterdam, waar de keizer een krans zal leggen bij het nationaal monument op de Dam, en later in de week in Den Haag. Demonstraties zijn verder te verwachten in Apeldoorn, Rotterdam en Leiden. Een circulaire met de precieze plaatsen en tijdstippen van acties zijn verspreid onder slachtoffers.

Alleen de gemeente Den Haag heeft tot nu toe toestemming geven voor acties. Het staatsbezoek begint dinsdag 23 mei en duurt tot en met vrijdag. De Stichting Japanse Ereschulden (JES) ontkent dat er sprake is van een georganiseerde actie door de stichting. Een deel van de 144.000 slachtoffers zou op eigen initiatief hun ongenoegen met het bezoek van de keizer kenbaar willen maken. Wel zou de JES een begeleidingscommissie hebben ingesteld om slachtoffers en actievoerders op te vangen.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging Kinderen uit de Japanse bezetting en de Bersiap (KJBB) heeft ook de vereniging geen deel aan de actie. ,,De slachtoffers hebben aangekondigd dat hun acties waardig zullen zijn. Ze willen noch de keizer noch de koningin beledigen. Na de kranslegging op de Dam zal er een stille tocht worden gehouden. De slachtoffers zullen op ruime afstand ieder een bloem leggen.'' Daarnaast zijn er spandoeken gemaakt en T-shirts met daarop de tekst: `Ik wil mijn geld terug.'

Volgens de woordvoerder van de KJBB heeft de openbare spijtbetuiging van de keizer in februari dit jaar veel slachtoffers goedgedaan. De hoop is dat Akihito zijn spijtbetuiging tijdens het bezoek aan Nederland zal herhalen. ,,Maar zijn komst rijt voor velen toch oude wonden open. Er is ook een groot aantal mensen dat heeft besloten het land tijdelijk te verlaten en met vakantie te gaan.''

Premier Kok en koningin Beatrix hebben volgens de woordvoerder contact opgenomen met slachtoffers om acties te voorkomen. Demonstaties zouden door de keizer kunnen worden opgevat als een belediging. De Rijksvoorlichtingsdienst was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.