Pas verschenen Non-fictie

Kate Simms: Bevrijders als vader. Paperback, Anima 2000, 116 blz. ƒ30,–

Twintig vraaggesprekken met kinderen van Canadese bevrijders. De interviews zijn in vier groepen verdeeld `Zoeken voltooid, vader ontmoet', `Zoeken voltooid, vader overleden', `Zoeken ten einde, vader ontkent' en `Zoeken voortgezet, vader als vraagteken'. Met een fraaie inleiding.

Uitgegeven in eigen beheer. Te bestellen bij: K. Simms, Bellamystraat 70-1, 1053 BN Amsterdam, e-mail: ksimms@xs4all.nl,

tel. + fax. 020-6894083.

Dava Sobel: De Dochter van Galilei (Galileo's daughter). Vert. Alfred Engelander en Anna Sikora,

Ambo, 416 blz. ƒ49,90

Biografie van Galileo Galilei (1564-1642) aan de hand van door Dava Sobel ontdekte brieven van zijn in een klooster verblijvende oudste (onwettige) dochter Maria Celeste. Hugo Brandt Corstius schreef over dit boek: `Het altijd weer spannende verhaal van wetenschappelijke passie en godsdienstige onderdrukking, dat Sobel goed vertelt.' (Boeken, 31.12.1999)

Brigitte Ars: Troostmeisjes. Verkrachting in naam van de keizer. De Arbeiderspers, 319 blz. ƒ39,90

Naar schatting 200.000 voonamelijk Koreaanse, Indonesisiche, Nederlandse en Chinese vrouwen hebben onder dwang in Japanse legerbordelen moeten werken. Aan de hand van berichten van ooggetuigen beschrijft ze dit traumatische en lang verzwegen hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog.

Klaus Eidam: Het ware leven van Johann Sebastian Bach. De Arbeiderspers/Open Domein. 391 blz. ƒ69,95

Een van de vele Bach-biografieën die in dit Bachjaar verschijnen. De Duitse Bachspecialist ging voor dit boek terug naar de bronnen en rekent resoluut af met exegeten van allerlei slag als kabbalisten, getallenmystici en godsdienstfanaten.

Leo van der Meule: Het Rijnlandse Huis teruggevolgd in de tijd. Ontleedkunst op een Leidse kavel. Architectura & Natura, 232 blz. ƒ70,-

Bouwhistoricus Van der Meule reconstrueert de geschiedenis van het pand Breestraat 59 te Leiden. Dit werd in 1578 aangekocht door het Hoogheemraadschap van Leiden. Ditzelfde Hoogheemraadschap gaf, ter gelegenheid van zijn verhuizing naar een nieuw pand, ook de opdracht tot het schrijven van dit bijzonder vormgegeven boek.