Opperste Leider laat hertellen staken

De Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft de Raad van Hoeders van de Grondwet gisteren gevraagd de resultaten van de parlementsverkiezingen wat betreft Groot-Teheran grotendeels te bevestigen, ondanks de reserves van de Raad in verband met geconstateerde onregelmatigheden. Daarmee intervenieerde Khamenei – niet voor het eerst – ten gunste van de hervormers. Volgens de oorspronkelijke uitslag van de op 18 februari gehouden verkiezingen hebben hervormingsgezinde kandidaten 29 van de 30 zetels voor Teheran veroverd. Het nieuwe parlement, dat door hervormers zal worden overheerst, moet 27 mei voor het eerst bijeenkomen.

De door conservatieven gedomineerde Raad van Hoeders had in de rest van het land al de verkiezingsoverwinningen van twaalf hervormingsgezinde kandidaten op beschuldiging van fraude geschrapt. Toen de hertelling van de stemmen in Teheran zich maar voortsleepte, beschuldigden hervormers de Raad ervan te proberen de verkiezingsuitslag te saboteren. Het verbieden van inmiddels bijna alle pro-democratische kranten door de eveneens conservatieve rechterlijke macht, sterkte de hervormers in die mening.

De Raad schreef Khamenei deze week dat hij 868 stembussen van de in totaal 3.000 had herteld, en de resultaten niet kon onderschrijven wegens discrepanties in ongeveer de helft van de stembussen. Khamenei gaf de Raad vervolgens opdracht de stembussen waarmee was geknoeid ongeldig te verklaren, maar verder het hertellen stop te zetten en de oorspronkelijke resultaten te accepteren. Verder uitstel en onzekerheid, aldus Khamenei, zijn niet in het belang van de bevolking. De ongeldigverklaring van de stembussen zal vermoedelijk alleen gevolgen hebben voor de laagst geklasseerden op de lijst, onder wie ex-president Rafsanjani, omdat de rest met een overweldigende meerderheid is gekozen.

De Wereldbank heeft gisteren ondanks fel verzet van de Verenigde Staten voor het eerst sinds zeven jaar twee leningen van in totaal 232 miljoen dollar aan Iran goedgekeurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei dat ze andere regeringen had gevraagd tegen te stemmen omdat de leningen ongepast waren zolang Iran een ,,showproces'' tegen 13 joden voert wegens spionage voor Israel. De overgrote meerderheid van het bestuur van de Wereldbank vond echter dat humanitaire behoeften voorrang hadden. De leningen zijn bedoeld voor de riolering van Teheran en een project in de gezondsheidszorg.