Opnieuw geweld van politie tegen betogers Belgrado

In Belgrado heeft de politie gisteren opnieuw met veel geweld een eind gemaakt aan een demonstratie van de oppositie, die protesteerde tegen de overname van het radiostation Studio B door het regime.

De politie trad met traangas en de gummiknuppel op tegen rond tienduizend betogers, die waren bijeengekomen bij het stadhuis. Daar hadden journalisten van Studio B, die hun eigen kantoren niet meer binnen kunnen, een openluchtstudio ingericht onder een banier met de tekst `Servië in de gevangenis'. De betogers verdedigden zich tegen het politiegeweld met stenen en molotov-cocktails. Velen werden meedogenloos afgeranseld. Alleen al voor de ingang tot het stadhuis vielen als gevolg van het politie-optreden zeker zestien gewonden. Veel betogers probeerden het stadhuis binnen te vluchten. De politie drong het gebouw niet binnen, maar probeerde wel zoveel mogelijk betogers bij de toegang te pakken te krijgen. Het harde optreden van de politie werd door Zoran Djindjic, een van de leiders van de oppositie, uitgelegd als ,,een teken dat de fascistisch-communistische coalitie van [president] Miloševic in paniek is''.

De gemeenteraad van Belgrado wordt gedomineerd door de belangrijkste Servische oppositiepartij, de SPO (Servische Vernieuwingsbeweging). Het door het regime overgenomen radiostation Studio B is eigendom van de gemeente. De gemeenteraad wilde gisteren een speciale zitting wijden aan het offensief van het regime tegen de onafhankelijke en oppositiemedia, onder het motto `Stop de terreur'. De voorzitter van de gemeenteraad schorste evenwel de zitting toen de politie hem liet weten dat de veiligheid van de raadsleden zowel binnen als buiten het stadhuis gevaar liep en de raadsvoorzitter zelf ,,vele onbekenden'' op de publieke tribune ontwaarde.

Ook elders in Servië werd opnieuw betoogd tegen het offensief van het regime tegen de vrije media. Gisteren gebeurde dat in Niš, Novi Sad en Kragujevac. In Niš kwamen demonstraten bijeen bij het stadhuis. Toen na een zitting van de gemeenteraad de veertien raadsleden van de socialistische partij (van Miloševic) het stadhuis verlieten, vielen ze in handen van de demonstranten. Ze werden met stokken geslagen. Twee van hen kwamen in het ziekenhuis terecht.

Internationaal is het regime van Miloševic over zijn campagne tegen de vrije media scherp gehekeld. Gisteren schaarden zich ook traditionele vrienden van het regime onder de critici. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet wegen ,,zeer bezorgd'' te zijn over de sluiting van vrije media in Servië. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken zei het optreden van het Servische regime te zien als ,,de illustratie van een ernstig tekort aan democratie in Servië.''