NS voelen weinig voor plan Railned

De Nederlandse Spoorwegen voelen er weinig voor om ruimte te maken voor extra goederentreinen. De NS stellen dat met verder inschikken treinreizigers de dupe worden. Bovendien wordt het dan steeds moeilijker de automobilist de trein in te lokken. De NS reageren daarmee op een onderzoek van capaciteitsbeheerder Railned over een betere benutting van het spoor tot 2020.

De rapportage, genaamd ToerGoed, ligt inmiddels bij minister Netelenbos (Verkeer) op tafel. ToerGoed bepleit een ander gebruik van het spoor. Alleen als zowel NS Reizigers als goederenvervoerder Railion (vorig jaar afgesplitst van de NS) bereid zijn in te schikken kunnen beide hun groeidoelstellingen realiseren. Volgens Railned is meer ruimte haalbaar door sneltreinen, intercity's en internationale treinen langzamer te laten rijden en vaker te laten stoppen.