Nieuwe coup van Oviedo in Paraguay mislukt

Voor de derde maal binnen vijf jaar heeft generaal Lino Oviedo gisteren geprobeerde de macht te grijpen in Paraguay. President Gonzalez Macchi liet vanochtend weten dat de `mini-crisis' voorbij is.

Volgens nog onbevestigde berichten veroverde kolonels-buiten dienst en onderofficieren gisterochtend de barakken van een pantser-regiment en het hoofdkwartier van de politie in de hoofdstad Asuncion. Ook werden enkele radiostations bezet, van waaruit de rebellen het aftreden van de regering eisten en met een burgeroorlog dreigden.

Vijf tot zes lichte tanks stoomden laat op de middag op naar het Congres en losten ten minste één schot. Toen het vuur werd beantwoord, trokken de tanks zich terug. De luchtmacht voerde schijnaanvallen uit op de kolonne. Vervolgens viel in een groot deel van de stad de stroom uit. Het presidentieel paleis, dat extra bewaakt werd, bleef ongemoeid.

Legerleider José Ramon Ocampos liet via een lokale tv-zender weten dat de rest van het leger de staatsgreep zou onderdrukken. Een legerwoordvoerder meldde vanochtend dat de rebellen de wapens hebben neergelegd en zijn gearresteerd. Drie regimenten zouden bij de couppoging betrokken zijn. Ook zijn vijftig politiemensen aangehouden.

De flamboyante generaal Lino Cesar Oviedo dwong in 1992 de dictator Stroessner af te treden door hem met een handgranaat te bedreigen. In 1996 bleef een muiterij van Oviedo tegen president Wasmosy onbestraft. Twee jaar later dreigde de bij de arme indiaanse boeren zeer populaire Oviedo evenwel tot president te worden gekozen, waarop een militair tribunaal hem alsnog tot tien jaar celstraf veroordeelde. Oviedo's stroman Raúl Cubas werd wel president en bevrijdde Oviedo. In maart vorig jaar kwam het tot een confrontatie met het Congres en Hooggerechtshof, toen de vice-president, een vijand van Oviedo, werd vermoord en bloedige rellen uitbraken in Asunción. Oviedo vluchtte naar Argentinië. Op 9 december vorig jaar ontsnapte hij uit zijn ballingsoord op Vuurland, omdat hij vreesde te worden uitgeleverd. Sindsdien houdt Oviedo zich schuil in Paraguay.