`Motormuis' Bouman hoofdofficier

De ondernemingsraad moet zich er formeel nog over buigen maar dat is, verzekert eenieder, een formaliteit. In de deftigste stad van Nederland wordt weldra iemand benoemd tot hoofd van het openbaar ministerie die zich hartstochtelijk profileert als de magistraat met branie.

Gerardus Leonardus Bouman (47 jaar) wordt met ingang van oktober hoofdofficier van justitie in Den Haag. De man die naar eigen zeggen de mooiste tijd van zijn carrière in het opsporingsapparaat beleefde toen hij in de jaren zeventig als motoragent werkte bij de Rotterdamse politie, is door het college van procureurs-generaal gevraagd de leiding van het parket van Middelburg te verruilen voor dezelfde post in Den Haag.

De prestigieuze benoeming van Rotterdammer Bouman geldt binnen het openbaar ministerie als een opvallende keuze. ,,Een hartelijke man met ballen'', zegt een vooraanstaande officier van justitie in Den Haag die blij is met de komst van de nieuwe baas.

Maar voor sommige collega's gaat de keuze voor Bouman - ,,een calculerende belhamel'', zoals hij vorig jaar in het personeelsblad van het OM is omschreven - net iets te ver. Bouman zou te weinig magistratelijk zijn, meent een enkeling. Het wordt ongepast gevonden dat hij vorig jaar op de cover van het OM-blad Opportuun poseerde, terwijl hij in spijkerbroek met zijn bips leunt tegen het linkerportier van zijn rode Chevrolete Corvette. Dat vinden sommige officieren net iets te veel ,,Jacobse en Van Es''.

Bouman zit er niet mee. Hij timmert graag aan de weg om justitie een smoel te geven. ,,U zult merken dat het openbaar ministerie niet die stoffige en ingedutte organisatie is zoals sommigen wel denken'', luidt het op de webpage van het parket Middelburg waar Bouman sinds februari 1998 de leiding heeft.

Bouman is een snelle magistraat. ,,Ik reed altijd een motor maar ik kon de gashandel niet beheersen. Toen heb ik de motor de deur uit gedaan en een Ford Mustang gekocht. Later is daarvoor een Chevrolet Corvette in de plaats gekomen'', verklaarde Bouman eerder in het personeelsblad. De president van de rechtbank vermoedde dat er een onderwereldvoertuig naast zijn auto geparkeerd stond. ,,Hebben jullie die in beslag genomen?'' ,,Het accelereert als een gek'', aldus Bouman.

In zijn eigen profielschets noemt Bouman zijn loopbaan ,,een bewogen carrière''. Hij begon als agent en studeerde rechten in de avonduren. Hij berechtte als verkeersschout snelheidsovertreders in Dordrecht en deed later de zware criminaliteit in Rotterdam. In Breda werd hij volgens zijn biografie op internet voor het eerst ontdekt als manager.

Bouman wordt in Den Haag de opvolger van de nogal bleke Stef van Gend. Hij maakte dit voorjaar bekend weg te willen toen het college van procureurs-generaal liet weten in strijd met de wensen van de benoemingscommissie en de ondernemingsraad de Rotterdamse rechter H. Korvinus te zullen benoemen als plaatsvervangend hoofdofficier in Den Haag.

    • Marcel Haenen