Meezingen met piratenmuziek

De Zuiderzeeballade, Dokter Bernhard en Niemand laat zijn eigen Kind alleen. Maar ook Ich bin wie du en Thank God I'm a country Boy. Muziek met een hoog meezinggehalte dus. De op bevrijdingsdag vrij geruisloos begonnen landelijke commerciële zender Radio Nationaal draait het onder het motto `gewoon gezellig' 7 dagen per week en 24 uur per dag. De in hoofdzaak Nederlandstalige plaatjes worden aan elkaar gepraat door radiocoryfeeën van weleer, zoals Jan Rietman (ex-NCRV, ex-Radio Noordzee), Karel (niet Willem) van Kooten (ex-TROS) en Bart van Leeuwen (ex-Veronica, ex-Radio 538). En Pierre Kartner, Evert Santegoeds en Ron Brandsteder hebben een eigen programma.

Radio Nationaal is de zoveelste poging om een landelijke zender van de grond te tillen die zich concentreert op het in Hilversum traditioneel zo ondergeschoven Nederlandse lied, een genre dat voorbehouden lijkt aan etherpiraten en een handvol lokale stations.

Hoewel de doelgroep voor Nederlandstalige muziek klein en dus commercieel weinig interessant is, was Holland FM er een paar jaar geleden in geslaagd via kabel, satelliet en als raamprogramma voor lokale omroepen een vaste schare luisteraars aan zich te binden. Maar zodra het station een etherfrequentie bemachtigd had, werd het opgekocht door Veronica en veranderd in een jongerenzender.

Ook Radio Noordzee besteedde aanvankelijk een groot deel van zijn zendtijd aan het `nationaal product', maar sinds SBS een aanzienlijk belang in het station verwierf, is de naam veranderd in `Noordzee FM' en de doelgroep aanzienlijk gewijzigd. Tot voor kort hield Noordzee nog een door een muziekcomputer aangestuurde non-stopzender met Nederlandstalige muziek in leven, maar dit project, Radio Hollands Glorie, is inmiddels gestaakt.

Radio Nationaal heeft Hollands Glorie nu, inclusief haar kabelfrequenties, overgenomen en brengt programma's met een presentator in plaats van non-stop muziek. Liefhebbers van Nederlandse muziek kunnen het station over de hele wereld beluisteren, want het zendt ook via internet uit.

Radio Nationaal heeft verder twee ongebruikte etherfrequenties op de middengolf toegewezen gekregen, zodat de liefhebber van een nostalgisch radiogeluid, à la Veronica toen de makers nog op een schip zaten, op de AM-frequenties kan afstemmen. De typische `piratenmuziek' leent zich daar uitstekend voor.

Radio Nationaal, AM 1035 en 1332 kHz en via de kabel op FM. Kabelfrequenties op (www.radionationaal.nl)

    • Jochen van Barschot