Linkse Mejia krijgt zege cadeau in Santo Domingo

De 59-jarige sociaal-democraat Hipolito Mejia is gisteren president van de Dominicaanse Republiek geworden. Hoewel Mejia niet de benodigde 50 procent van de stemmen haalde, trok de liberaal Danilo Medina, zijn tegenstander in de tweede ronde, zich terug.

Met vrijwel alle stemmen geteld, stond Mejia op 49,86 procent, Medina op 24,95 procent en de 93-jarige conservatief Joaquin Balaguer op 24,61 procent. Maar Medina verklaard gisteren dat hij geen kans zag een tweede ronde te winnen, omdat de conservatieve veteraan Balaguer hem niet steunde.

Een deel van de liberale achterban reageerde furieus op het ,,grootse en genereuze gebaar'' van Medina, zoals president Leonel Fernandez het noemde. Zij claimen dat Medina afziet van een tweede ronde in ruil voor de belofte dat Mejia de schandalen van de huidige liberale regering met de mantel der liefde bedekt.

Mejia, een landbouwkundige die het imago van gewone boer koestert, is lid van de Revolutionaire Partij. Hij wil de neo-liberale politiek van zijn voorganger verzachten.