Kunstenaar Damien Hirst betaalt schikking

De Engelse kunstenaar Damien Hirst heeft een schikking getroffen met de Engelse poppenontwerper Norman Emms wiens speelgoedpop Young Scientist Anatomy Set hij had gekopieerd en uitvergroot. Het resultaat, een ruim zes meter hoog bronzen beeld van een opengewerkt menselijk lichaam met de titel Hymn, werd begin dit jaar door Hirst aan verzamelaar Charles Saatchi verkocht voor 1 miljoen pond, ruim 3,5 miljoen gulden.

De hoogte van het schikkingsbedrag is niet bekend gemaakt, maar volgens Emms is het `minder dan hij had gehoopt'. Hirst zal het geld overmaken ten bate van twee charitatieve organisaties voor kinderen. Hij had al eerder toegegeven dat hij op het idee voor Hymn was gekomen nadat hij de originele pop tussen het speelgoed van zijn zoontje Connor had aangetroffen. Emms kreeg voor het oorspronkelijke ontwerp 7000 gulden.