Koers UPC stort in door waarde Chello

Het kabelconcern UPC zette vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn duikvlucht voort. De waardering voor UPC's Internetdochter Chello, die naar de beurs gaat, viel beleggers zwaar tegen.

UPC noteerde rondom het middaguur 18,75 euro, ruim dertig procent lager dan het slot van gisteren. Het kabelconcern, dat de week nog begon op 36,65 euro, noteerde vanmorgen zelfs even 17,80 euro. Vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat UPC-dochter Chello waarschijnlijk op 31 mei een beursnotering krijgt. De waarde van Chello ligt tussen 3,5 en 4,6 miljard euro. Dat veel minder dan de 8 miljard euro die analisten eerder hadden geraamd. De stemming rond UPC was al matig, nadat de onderneming eerder deze week een recordverlies van een miljard gulden heeft gemeld.

UPC was de grootste verliezer op de Amsterdamse effectenbeurs, gevolgd door Baan dat 19 procent verloor op 1,42 euro. Volgens een commissionair loopt Baan op zijn laatste benen. ,,Als iemand Baan had willen kopen, was dat al gebeurd bij een hogere koers.''

De beurs deed het als geheel matig. Rondom het middaguur stond de AEX-index 13 punten punten lager op 655 punten. Handelaren omschreven de stemming als ,,gelaten, met weinig omzet''. Met een daling van 1,25 procent liep Amsterdam in de pas met de belangrijkste Europese beurzen. Parijs en Londen stonden allebei ongeveer 1,76 procent in het rood. Frankfurt deed het iets beter met minus 1,36 procent.

De stemming in Europa was vergelijkbaar met die in de Verenigde Staten. Na de renteverhoging van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dinsdag gingen de koersen omlaag. Gisteren kwam Wall Street weer enigszins op adem. De Dow-Jonesindex perste er een winstje van 0,07 procent uit. De technologiebeurs Nasdaq moest daarentegen 2,91 procent inleveren.

Ook in Amsterdam stonden technologie en telecom vrijdag onder druk. Philips (47,85 euro) ging 0,64 eurocent naar beneden, ASM Lithography daalde met 1,05 euro naar 42,50. In de technologiesector was Getronics de grootste verliezer. Het aandeel noteerde 17,25 euro, een daling van 9,69 procent.

Alle telecomfondsen, waaronder Libertel en Versatel, moesten verliezen incasseren. KPN en KPNQwest kregen echter de meeste klappen. KPN daalde met 6,72 procent tot 95,10 euro. Na een duikeling van ruim 14 procent stond KPNQwest op 30,90 euro. ,,Dat is zowel het gevolg van de stemming op de Nasdaq als het sentiment ten opzichte van de telecombedrijven. Alle telecombedrijven in Europa hebben het niet zo goed gedaan'', verklaarde een beursman.

TNT Post Groep was vanochtend wel populair bij beleggers nadat zij had bekendgemaakt minder dan 1 procent van haar aandelen terug te kopen. Tegen het middaguur boekte het aandeel de grootste procentuele stijging: 2,3 procent op 24,93 euro.