KLOMPEN, BRIE EN BONEN

Het boek Still life van de bekroonde Engelse schrijfster Elisabeth Luard is een geestig bedoeld verslag van een reis door Europa. Ze behandelt de verschillende eetculturen en vult die aan met recepten van de landen die ze bezoekt. Hoofdstuk 14 gaat over Nederland. Luard bezoekt een Rotterdamse jeneverstokerij en de grootste dijk van ons land die the IJselmeer heet. Ze eet groene herring en reist naar Aalten, waar de beroemde `Klepperklumpkes' wonen die in klederdracht een klompendans ten beste geven terwijl ze een bruinebonenlied zingen. Luard schrijft : ,,Het was een compleet recept voor gebakken bonen.'' Dat recept wilde ik natuurlijk zien. De dansgroep bestaat echt. Secretaris Jan Oberink van deze groep, die op klompen 35 Achterhoekse en Twentse dansen uitvoert, stuurde mij de tekst van het lied Pot met bonen: ,,Als hier een pot met bonen steet, en daor een pot met brie, dan loat ik brie en bonen staon, en dans met mien Marie. (Marie, Marie, Maruskaka enz.) En as Marie neet dansen kan, dan hef ze kromme bene, dan trök ze lange rökskes an, dan köj d'r niks van zene.''

Mijn hele leven heb ik gedacht dat er in dit lied sprake was van een pot met bier, in plaats van de Franse brie. Een compleet bruinebonenrecept is het niet. Elisabeth Luard geeft een recept voor Dutch bruine bonen. In haar recept is sprake van kidney beans of borlotti bonen, bacon, gebakken uien, gekookte aardappelen en een saus van zure room. Het woord Dutch kan wel worden doorgestreept. Vandaag een eenvoudige ovenschotel met bruine bonen en kaas. Fruit de in ringen gesneden uien en bak ze zacht in de olie. Kook de bonen, die een nacht geweekt zijn, gaar of gebruik afgespoelde gare bonen uit een pot. Snijd de worst in plakken van een halve centimeter dik. Snijd de bleekselderij en paprika in dunne reepjes. Schep bonen, groenten, knoflook uit de knijper, kruiden en bouillon door elkaar. Doe dit mengsel in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Strooi de kaas erover. Zet de schaal ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 180° graden.

    • Anne Scheepmaker