Italiaan Di Luca wint etappe in Giro

De Italiaan Danilo di Luca heeft gisteren de vijfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De wielrenner uit de Cantina Tollo-ploeg was na 221 kilometer van Matera naar Peschici in de sprint sneller dan zijn landgenoten Belli en Lanfranchi.

Een andere Italiaan, Matteo Tossato, nam de leiding in het algemeen klassement over van landgenoot Moreni. De groene trui hangt als beloning voor de beste klimmer in het peloton om de schouders van de Nederlandse Rabobankrenner Karsten Kroon.

De roze trui is het volgende doel van etappewinnaar Di Lica. De 24-jarige Italiaan heeft er zeker de kwaliteiten voor getuige zijn verrichtingen in de moordende slotfase bergop. Alleen de sterkste klassementsrijders, onder wie Marco Pantani, bleven overeind.

Tosatto handhaafde zich ook in de kopgroep die zich acht kilometer voor de eindstreep vormde. Dankzij enkele bonificatieseconden onderweg klom hij als beloning voor die krachtsinspanning naar de eerste plaats in de algemene rangschikking. De afgelopen drie dagen had hij vergeefs geprobeerd zijn landgenoot Christian Moreni uit het roze te rijden. Als het aan Di Luca ligt is de heerschappij van Tosatto, die drie tellen voorsprong heeft op Moreni, tijdelijk. ,,Maandag heb ik een goede kans, met aankomst op de Abetone.'' De Italiaan, bijgenaamd `Di Caprio op de fiets', durft nog niet te denken aan de eindzege. ,,Dat is ook een onderwerp, maar voor 2001.''

De etappe werd opnieuw opgeschrikt door valpartijen, de ergste op 35 kilometer van de eindstreep. Serieuze kanshebbers voor het winnen van de Giro als Pantani, Savoldelli en Rebellin liepen daardoor enige achterstand op maar konden de schade beperken. De Fransman Yvon Ledanois was een echt slachtoffer. Hij moest naar het ziekenhuis om foto's te laten maken van schouder en sleutelbeen.

Addy Engels was gisteren de beste Nederlander. Hij verspeelde minder dan vier minuten op de winnaar. Alle anderen werden op negentien minuten gezet. Servais Knaven gaf op.

De derde etappe in de Midi Libre werd een prooi voor de Australiër Stuart O'Grady. Hij versloeg in de sprint de Nieuw-Zeelander Julian Dean en de Fransman Patrice Halgand. Dat zijn nu ook zijn belangrijkste concurrenten in het algemeen klassement.

In de internationale Bayern Rundfahrt won sprinter Erik Zabel de tweede etappe. Het was de tiende zege van dit seizoen voor de Duitse Telekomrenner. Zijn landgenoot Jens Voigt nam de leiding in het klassement.