Internationaal

LONDEN

Het matige optreden van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gisteravond had een drukkende werking op de Europese aandelenbeurzen. In Londen daalde de FTSE-index met 140 punten tot 6092 punten rondom het middaguur. Een belangrijke bijdrage in dit verlies had telefonieonderneming Vodafone dat 6 procent daalde door de matige stemming rond telecombedrijven in Europa.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt stond ook onder druk van Nasdaq, waardoor de DAX-index 158 punten inleverde op 7022 punten rondom het middaguur. Verzekeraar Allianz ging ruim een procent omlaag aan de vooravond van de persconferentie over de jaarcijfers, die vandaag zou worden gehouden.

PARIJS

De aandelen van de Nieuwe Economie kregen op de beurs van Parijs een tik van Nasdaq. De CAC-40-index stond rondom het middaguur 195 punten lager op 6256 punten. Data-netwerk Equant, dat gisteren al een vijfde van zijn beurswaarde verloor, daalde vanmorgen met nog eens 10 procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft het op de laatste handelsdag van de week laten afweten. De Nikkei-index zakte met 173,48 punten tot onder de 17.000-grens om te belanden op 16.858,17, de laagste stand tot nu toe dit jaar. De daling bedroeg uiteindelijk 1 procent. Dat viel mee, want halverwege de handel zat de beursindex 2,5 procent onder het slotniveau van gisteren. De beleggers verkochten op redelijk grote schaal hun technologieaandelen. Ze deden dat, omdat die fondsen op de voorgaande dag op de beurs van New York terrein hadden moeten inleveren. De handel was niet onder de indruk van het maandrapport van Japans centrale bank. Daarin stond onder meer dat de economie zich geleidelijk aan het herstellen is.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs is donderdag op adem gekomen na de renteverhoging van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dinsdag en de dalende koersen de dag erna. Op een rustig Wall Street was de inflatie- en rentevrees enigszins weggeëbt en keken beleggers vooral naar bedrijfsnieuws. Zo daalde de koers van Microsoft ruim 2 procent. Gisteren werd bekend dat de overheid vasthoudt aan een splitsing van het softwarebedrijf, ondanks compromissen die het bedrijf vorige week heeft voorgesteld. De Dow-Jonesindex sloot bij een magere omzet 7,54 punten (0,07 procent) hoger op 10.777,28. De Nasdaq daarentegen moest 106,04 punten (2,91 procent) inleveren tot 3538,92.