In Enschedese ruïnes op zoek naar fotoalbums

Medewerkers van de stichting Salvage halen spullen van emotionele waarde uit de huizen van getroffenen.

De ramen zijn geblindeerd, de bewaking is alert. In een pand op een nieuw bedrijfsterrein in Almelo liggen spullen opgeslagen van getroffenen van de vuurwerkramp. Vandaag en morgen kunnen zij hun eigendommen ophalen. Een jong echtpaar loopt blij met een volle verhuisdoos naar de auto.

Vanaf dinsdag hebben medewerkers van de stichting Salvage onder begeleiding zo'n 120 huizen in het rampgebied doorzocht. Woningen van mensen die zelf het rampgebied niet in mochten. De medewerkers zochten in ploegen naar persoonlijke bezittingen van de bewoners met een hoge gevoelswaarde: fotoalbums, familiesieraden en - mochten ze het vinden - geld. ,,Geen dure televisies en andere goederen die vrij gemakkelijk te vervangen zijn'', zegt H. Reijmers van de Verzekeraars Hulpdiensten die in Enschede actief zijn.

De stichting Salvage werd zo'n tien jaar geleden opgericht door de gezamenlijke verzekeraars. ,,Ze zorgen voor onderdak, stellen goederen veilig, proberen extra schade te voorkomen'', aldus G. Kloosterboer van het Verbond van Verzekeraars. Brandweer en politie schakelen de stichting in.

Salvage werd in Enschede om verschillende redenen te hulp geroepen. Zo dreigde dinsdag het weer om te slaan; door de regen zouden veel goederen alsnog verloren kunnen gaan. Veel huizen hebben geen daken meer of missen ramen. Bovendien dreigde bij een aantal woningen instortingsgevaar. En ten slotte wilde de brandweer mogelijke plunderaars geen kans geven geld of sieraden weg te nemen. ,,Het is in alle opzichten beter wanneer die spullen gewoon worden weggehaald en opgeslagen,'' zegt Reijmers. De bezittingen, veelal niet meer dan een verhuisdoos per woning, werden afgevoerd naar een - zwaar beveiligd - pand van schadebedrijf IDG Presto op een bedrijfsterrein in Almelo. IDG Presto is, als deelnemer aan Salvage, betrokken bij de opslag, zegt H. Tamis van het bedrijf. Anderen dan getroffenen die zich kunnen legitimeren, zijn in het pand niet welkom. De ramen van het bedrijf zijn afgeplakt met zwart landbouwplastic, er is verder niets te zien.

Op een informatiebijeenkomst, gisterochtend in Enschede, toonde een aantal bewoners zich verbolgen over het feit dat Salvage hun huis wel binnen mocht, en zij zelf niet. De brandweer achtte de risico's te groot. Reijmers kan zich de boosheid van de bewoners voorstellen. Er komen toch anderen in je huis, zegt hij. ,,Aan de andere kant: stel dat we niks doen en dat mensen alles kwijt raken. Dan zeggen ze toch ook: had het maar weggehaald. Had maar actie ondernomen. En dat heeft Salvage nu gedaan. Die mensen hebben nu hun spullen nog.''

    • André Ritsema